10 hely, ahol leadhatod a használt ruhákat, és hálásak érte: segítesz vele, és véded a környezetet is

Nem tudod, mit kezdj a megunt, kiselejtezett ruhákkal? Mutatunk néhány helyet, ahol leadhatod őket, és segíthetsz velük az embereken vagy a környezeten.

Használt ruhák leadása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A leselejtezett ruhák a leggyakrabban a kukában végzik, pedig sokkal jobb helyre is kerülhetnének ennél. A megunt textíliákból hatalmas mennyiségű szemét keletkezik: Magyarországon 60-80 ezer tonnányit dobnak ki az emberek, és körülbelül a ruhák 90%-a kerül a hulladéklerakóba. 

A környezetvédelem szempontjából azonban igen fontos lenne, hogy ez a mennyiség csökkenjen. Ez pedig leginkább úgy valósítható meg, ha egyre többen fordítanak figyelmet a ruhák újrahasznosítására. Adunk néhány ötletet arra az esetre, ha környezetkímélő módon szeretnél megszabadulni a leselejtezett daraboktól: nem csupán a földet védheted velük, de akár másoknak is segíthetsz.

Használt ruhát áruló üzletek

Egyes üzletekben nem csupán vásárolhatsz, hanem el is adhatsz. Itt általában a legfontosabb szempont, hogy valóban jó minőségű, ép legyen a ruha: ne legyen kopott, ne legyenek rajta sérülések. A webshopok közül többek között a Remix vásárol fel már nem kellő darabokat, a boltok közül pedig a Swappis-RuhaForgó kifejezetten a fenntartható ruhatárfrissítés céljából jött létre: a leadott ruhákért cserébe pontokat kapsz, amelyek kedvezményt jelentenek az ott kapható termékekre. Az interneten keresgélve persze ezeken kívül is számos hasonló lehetőséget találhatsz az egész országban.

Adományboltok

Vannak olyan szervezetek is, melyek kifejezetten adományboltként funkcionálnak. Ezek közé tartozik a Cseriti, az első magyar adománybolt-hálózat is. A boltok, raktárak üzemeltetése során hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak, illetve üzleteikben a rászoruló vásárlóknak adódik lehetősége napi használati tárgyakat, ruhaneműt, egyéb eszközöket vásárolni a mindenkori piaci árszint alatt. Honlapjukon részletesen leírják működésüket, az adományozás menetét, így könnyen tájékozódhatsz minden apró részletről. Szintén népszerű a Filantrópia Adománybolt is: itt a felesleges, jó állapotú ruhát, háztartási eszközt, könyvet átveszik, majd szociális áron kínálják.

Ruhakonténerek

Országszerte találhatóak főleg a hipermarketek, nagyobb üzletek mellé, illetve parkolójába kihelyezett ruhagyűjtő konténerek is, melyekbe nyugodtan elhelyezheted a használt darabokat. Az ezekbe dobott textíliák gyűjtése korábban jórészt a karitatív szervezetekkel közreműködve történt, ma azonban már magán- és közszolgáltató cégek részeként is működnek a gyűjtőhelyek. Az általuk feldolgozott termékek 55-60%-a újrafelhasználásra kerül, további 40-45%-át pedig újrahasznosítják géptisztító rongyként, ipari alapanyagként. Itt találhatsz egy listát a konténerek pontos helyeiről országszerte, de a városok, kerületek honlapján keresgélve is gyakran rábukkanhatsz a lelőhelyekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jótékonysági szervezetek

A különböző jótékonysági szervezeteknél is leadhatod a megunt ruhákat, ráadásul segíthetsz is velük a rászorulókon. A Máltai Szeretetszolgálat például nemcsak pénzbeli és ételadományokat, hanem tárgyi adományokat is szívesen elfogad, köztük ruhákat, takarókat és pokrócokat is. De a különböző karitatív szervezetekhez, például az Oltalom Karitatív Egyesülethez vagy a Katolikus Karitászhoz is leadhatod a jó állapotú, megunt textíliákat.

Állatmenhelyek

Számos állatmenhely is hasznát veszi a leselejtezett daraboknak, hiszen az árva négylábúaknak nagy szükségük van meleget adó, tiszta rongyokra. Ha nekik szeretnél adományozni, vedd figyelembe, hogy a cipzáras, gombos vagy egyéb, a kisállatok számára veszélyes kiegészítővel, díszítéssel ellátott textíliákat nem tudják átvenni, ezért főleg pamutfelsőket vagy különböző kötött pulóvereket vigyél a menhelyekre. A legjobb azonban, ha előtte tájékozódsz a honlapon, egyeztetsz velük e-mailben vagy telefonon. A Noé Állatotthon például weboldalán egy egész listát készített arról, hogy milyen tárgyi adományokra van szükségük.

Ruhagyűjtés az üzletben

A közismert fast fashion márka, a H&M is létrehozott egy Ruhagyűjtő programot. Ennek igénybevételéhez egy zsákban kell elvinned a már nem használt, bármilyen minőségű darabokat az ország üzleteinek egyikébe. Ezután átveszik, majd elküldik őket a legközelebbi újrahasznosítási üzembe, ahol megkezdődik a válogatás: egy részüket újraértékesítik használt ruhaként, másik részükből pedig új termékeket gyártanak. Te pedig minden zacskó leadott csomagért egy utalványt kapsz cserébe, melyet a következő vásárlásodnál fel is használhatsz.

Fekete farmer tíz napig: így lesz változatos és nőies

Az örök darab sötét változata lehet nagyon elegáns, nőies, de kényelmes és laza is, attól függően, hogy mivel veszed fel. Mutatunk tíz olyan variációt a viselésére, melyeket úgy vethetsz be egymás után, hogy biztosan senkinek nem fog feltűnni, hogy ugyanaz a nadrág van rajtad.

Így viseld 10 napig ugyanazt a fekete farmert - Biztosan nem lesz unalmas

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító- és ajánlókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük