4 mindennapi szokás, ami ritkássá és erőtlenné teszi a hajat
A mindennapi szokások nagyban befolyásolják a haj állapotát. Íme, a hajritkulás okai!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A haj szerkezetét nagyon könnyű tönkretenni. Néhány mindennapos szokás, ami szinte rutinnak számít, olyan súlyos károkat tud okozni, ami a haj ritkulásához, kóros hullásához vezethet.

Ha szeretnéd, hogy a hajad sokáig egészséges és szép legyen, szabadulj meg a következő káros szokásoktól!

Szoros copf

Annak ellenére, hogy sűrű reggeleken a klasszikus lófarok igazi mentsvárat nyújt a hosszúhajúaknak, nem szabad túl gyakran összefogni a hajat. A szoros copf és konty miatt a hajszálak folyamatos terhelésnek vannak kitéve, amitől a hajhagymák meggyengülnek, a hajszálak hullani kezdenek és a haj ritkássá válik.

Jellemzően a homlok irányából indul meg a hajvesztés folyamata, hiszen ezek a tincsek viselik a legnagyobb terhet, innen pedig a fejtető felé halad a ritkulás. Ha pedig mindehhez olyan típusú hajgumit használsz, amiben fémbetét van, az megtöri és felsérti a hajszálak szerkezetét, töredezéshez és elhalt hajvégekhez vezetve.

Hajvasalás

Mi, nők sok mindenre hajlandóak vagyunk azért, hogy a frizuránk a megfelelő szögben álljon, ám a hajvasalással vigyázni kell. A két kerámialap közötti hő olyannyira elszívja a hajszálak nedvességét, hogy azok rövid időn belül kiszáradnak, kettéválnak, majd csúnyán szólva szalmaszerűek lesznek.

Kezdetben a tincsek csak a rugalmasságukból veszítenek, illetve erőtlenné válnak, ám ez a folyamat rövid időn belül akár kóros hajhulláshoz is vezethet. Bár léteznek hővédő sprayk és krémek, a heti többszöri vasalást ezek sem teszik kíméletesebbé, tehát, ha nem szeretnéd idejekorán elveszteni a hajadat, akkor bánj csínján a hajvasaló használatával.

Otthoni festés

Házi körülmények között, fodrász segítsége nélkül is megoldható a hajfestés, ez azonban sok hibalehetőséget rejt magában. Egyrészt a hajfestés gyakoriságán nagyon sok múlik: akármilyen jótékony összetevőket is adnak hozzá a hajfestékhez, mégiscsak egy mesterséges anyagról van szó, ami nem tesz jót a fejbőrnek és a hajhagymáknak sem.

Ne feledd azt se, hogy ha az előírtnál hosszabb ideig hagyod a fejeden a festéket - különösen szőkítés esetében -, könnyen kiégetheted a hajadat, illetve mérgező anyagokat is juttathatsz a szervezetedbe. Emiatt a két apróságnak tűnő dolog miatt könnyen erőtlenné, színtelenné és élettelenné válhat a hajad, sőt, rosszabb esetben csomókban ki is hullhat.

Hajfestés otthon

Fodrász szakértőnk beavat az otthoni hajfestés minden apró titkába. Így csináld, ha nem akarsz rosszat a hajadnak!

Rossz táplálkozás

A nem megfelelő táplálkozás egyik következménye is lehet a hajszerkezet roncsolódása. Elsősorban a hiányos étkezésből adódó vitamin- és tápanyaghiány az, ami ilyen jellegű elváltozásokat okozhat, ezért, ha a hajad fénytelenné válik, netán hullani kezd, vagy bármilyen olyan tünetet produkál, amire korábban nem volt példa, azt a rossz táplálkozási szokásoknak is tulajdoníthatod.

Az elegendő B-vitamin- és esszenciáliszsírsav-bevitel érdekében fogyassz több tojást, olajos halat, mogyoróféléket és hüvelyeseket - ezek nagyon fontosak a hajszerkezet egészségének szempontjából. Ha vashiányban szenvedsz, akkor érdemes az étrendedbe a vörös húsokat vagy például a gyerekek által nem szívlelet brokkolit és spenótot beiktatni. A fentieken túl ezek a táplálékok is fontosak a szervezetednek, próbáld meg őket a mindennapok részévé tenni.

Ezt is szeretjük