Ez történik a hajaddal, ha nem mosod - Szakértők mondták el a meglepő változásokat

Sok változást idéz elő a hajon, ha leállsz a samponozással: szakértők árulták el, milyen következményekkel jár.

hajmosas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hajmosás gyakran macerás és időigényes procedúra, főleg hosszú tincsek esetén. Ha nincs hozzá kedved, vagy sietsz, néhány ötletes frizurával vagy száraz samponnal egy-két nappal kitolható a fejbőr és a szálak tisztítása, ám ez csak ideiglenes megoldás. 

De kihagyhatod hosszabb időre is az alapos mosást? Mi történik ekkor a fejbőröddel és a szálakkal? Néhányan már kipróbálták, majd elmesélték a tapasztalataikat, de pár fodrász is elmondta, milyen következményekkel jár az, ha valaki leáll a szó szoros értelemben vett hajmosással, és csak langyos vízzel öblíti át néha a tincseit.

Ez történik, ha leállsz a hajmosással

Guy Parson hajstylist elmondta, hogy a samponos tisztítás megszabadítja a fejbőrt a természetes faggyútól és az olajoktól, ami, bár látszatra szép eredményt hoz, a hajnak nem tesz túl jót. A gyakori mosás hatására ugyanis a fejbőr, ezzel együtt pedig a szálak is sérülékenyebbek lesznek. Ha viszont csak vízzel öblíted át, selymesebbek, egészségesebbek és tápláltabbak lesznek a tincsek.

Helló, ragyogó hajkorona

A faggyú eltávolítása miatt a hajhagymák védtelenebbé válnak, könnyebben kiszáradnak, így a szálak sokat veszítenek a fényükből. Elle Kinney fodrász szerint viszont, ha leállsz a mosással, a fejbőr által termelt természetes olajok gondoskodnak arról, hogy a fürtök fényesek és egészségesebbek legyenek.

Tartósabb színek

Will Francis színspecialista arra is felhívta a figyelmet, hogy a festett haj minden mosásnál egy kicsit halványul, és minél gyakrabban samponozod, annál hamarabb fakul ki. A mosás elhagyásával viszont a szín sokkal élénkebb és tartósabb lesz, inkább csak a lenövés miatt kell majd festetned, nem azért, mert kikopott az árnyalat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Negatív hatásokkal is jár

A pozitív változások mellett negatív következményekkel is számolnia kell annak, aki úgy dönt, ezentúl csak vízzel öblíti át a haját. Az első egy-két hét során valószínűleg igencsak zsírosnak tűnik majd a haj, de Anne Chiu bőrgyógyász szerint ritkább esetben egy enyhébb gyulladás is kialakulhat, ami leginkább pattanásokhoz hasonló érzéssel, dudorokkal társul. Ha azonban ez nem múlik el egy-két nap alatt, nincs mese, samponhoz kell nyúlni.

Az elején a mosás elhagyása miatt néha kellemetlen szagokkal is kell számolni, ilyenkor száraz sampon javasolt, illetve a haj növekedésének lelassulása is gyakori mellékhatás lehet a fodrászok szerint.

Összességében milyen lesz az eredmény?

Angela Lamb bőrgyógyász szerint az első néhány hét után az esetek többségében igazi áttörés jelentkezik, ám embertől és hajtípustól is függ, hogy milyen mértékben. A fejbőr és a tincsek hozzászoknak az öblítéshez és a samponozás elmaradásához, és a zsírosság enyhül, a haj tisztábbá válik. A szakértő saját tapasztalatai szerint a vékony vagy alapból is kevésbé zsírosodó szálakra van a legjobb hatással a mosás elhagyása, de a göndör hajkorona is jól reagál rá.

Bár többen vannak, akiknek bevált, hogy csak vízzel öblítik át a tincseiket, a fodrászok inkább azt javasolják, hogy ne leállj a tisztítással, csak próbáld ritkábban mosni a hajadat. Először négy-öt nappal kezdd, aztán kihúzhatod addig, ameddig bírja. Így nem kell lemondanod a tiszta, illatos tincsekről, mégis egészségesebb, fényesebb és kevésbé sérülékeny lesz majd a hajkoronád.

A sörös hajmosás hatása

Egy lány hat napon keresztül sörrel mosott hajat, és a változást napról napra folyamatosan fotókkal dokumentálta. Képeken mutatta meg, hogyan hatott az alkoholos ital a tincseire.

Fotók: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük