Így szabadulj meg természetesen az ősz hajszálaktól
Hajfestés hennával
Lépésről lépésre megismerheted a hennás hajfestés folyamatát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz hajszálak megjelenésekor sokan esnek pánikba, és ha addig nem is festették a hajukat, szinte biztos, hogy elgondolkodnak rajta. A hajfestés nem nehéz, viszont akár fodrász csinálja, akár magad végezd el otthon, tudnod kell, hogy még a rendkívül kímélőnek és ammóniamentesnek nevezett festékek használata sem éppen egészséges, rengeteg veszélyes vegyi anyagot tartalmaznak.

A hajfestésnek szerencsére van természetes alternatívája, amit Indiában már évezredek óta használnak. A hennás hajfestésben az a jó, hogy nemcsak színez, de ápolja is a hajat, így megéri azt a kis pluszfáradtságot, ha tartasz a vegyi anyagoktól.

Mit kell tudni a hennáról?

A henna - Lawsonia inermis - Afrika északi részén, Dél-Ázsiában őshonos cserje, melyet festékanyagai miatt termesztenek. A henna a bőrt és a hajat vörösre festi, de különböző növényi színezőkkel más árnyalatokat is el lehet vele érni.

A hennafestés soha nem drasztikus, ezért nem lehet barnából szőkét varázsolni, világosításra nem alkalmas, így érdemes elgondolkodni azon, hogy a hennát is tartalmazó szőkítők mennyire természetesek.

A hennapasztát, amit a hajfestéshez használsz, magad is elkészítheted, de tömbben készen is megveheted, úgy kényelmesebb, a Lush például árul ilyeneket. Utóbbiak általában több árnyalatban kaphatóak, barna, vörös és fekete színekben, és már bennük van a pluszfesték.

A színező hatás attól függ, hogy a hajadban mennyi pigment van. Így például nem lehet 100%-osan eltüntetni az ősz hajszálakat, inkább úgy fog kinézni, mint a melír.

A fekete henna általában indigót tartalmaz, de elképzelhető, hogy vegyi anyagnak köszönheti sötét színét, éppen ezért mindig ellenőrizd az összetevőket a csomagoláson.

Így használd!

Ha porból készíted a masszát, akkor a hennán kívül szükséged lesz vízre vagy fekete teára, cukorra vagy mézre, pár csepp citromlére. 30 gramm porra számolj egy evőkanál cukrot. Forrásban lévő vízzel öntsd le a port és a többi hozzávalót, majd keverd el, fogkrémsűrűségűnek kell lennie, nem jó, ha hígabb, épp ezért inkább apránként adagold hozzá a vizet. Ne használj fémedényeket és -keverőt. Mikróban nem szabad melegíteni.

A festés előtt nem árt egy-két óvintézkedés, így például a bőrt érdemes vazelinnel bekenni a hajtöveknél a homlokon és a nyakon. Javasolt régi ruhában végezni a festést, törülközővel a vállakon, hiszen a festék gyorsan megfogja a bőrt is. A gumikesztyű használata kötelező.

A pasztát még melegen kell felvinni a megmosott hajra, majd fóliával betakarni, és fent hagyni legalább egy órát. Mivel hajápoló is, akár négy órát is fent lehet a hajon. Ezután mosd le samponnal a hajról. Elképzelhető, hogy akár háromszor is meg kell ismételni a samponozást. A haj nemcsak gyönyörű színű, de fényes is lesz.

Ezt is szeretjük