Hajápolás otthon: érdekes tények és tévhitek a frizuráról

A különféle hajápolási tévhitek miatt többet árthatsz a hajadnak, mint gondolnád.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az internet valóságos melegágya azoknak a hajápolási tippeknek, amelyeket egyes esetekben nem kellene készpénznek venni.

Hogy ne vessz el az információk sokaságában, segítünk, mi az, ami igaz, és mi az, ami csak újabb tévhit.

Tény: minél gyakrabban mosod, annál inkább zsírosodik

Az egyik legalapvetőbb tényező, amit a hajápolásnál nem szabad figyelmen kívül hagyni, a mosás sűrűsége. Minél többet mosod a hajadat, annál hamarabb zsírosodik - annak köszönhetően, hogy ettől a faggyútermelés csak még fokozottabbá válik.

Bizonyára tudod, hogy ha az arcodat nagyon kiszárítod, akkor az alsóbb hámrétegek úgy próbálnak védekezni, hogy még inkább zsírossá teszik bőrödet. Ugyanez a helyzet a fejbőröddel is - ezért válik a hajad is egyre zsírosabbá.

Tény: az olaj csak száraz hajra jó

Ha te is a száraz hajúak táborát erősíted, és a tincseid amúgy is töredezésre hajlamosak, akkor bátran használj olajat - elsősorban olívaolajat. Ez kiválóan ápolja a hajhagymákat, ráadásul visszaadja a haj rugalmasságát és puhaságát.

A zsíros hajnak viszont még a végeire se tegyél belőle, ugyanis elnehezíti a hajszálakat, így a tincseid még zsírosabbá, olajosabb tapintásúvá válnak, amit esetleg heteken keresztül sem fogsz tudni eltüntetni.

Tény: a hajfestés károsít

Függetlenül attól, hogy egyre többen állítják, a hajfestés nem roncsolja a hajat, nem szabad elhinned. Akármennyire is korszerűek a mostani hajfestékek, az ammónia ezeknek is szerves részét képezi.

A hajszálak zárt szerkezetűek, de az ammónia megnyitja őket, és kivonja belőlük a nedvességet, így a tincseid hamar töredezni kezdenek, sőt, a fényüket is elvesztik. Még azoknak a termékeknek sem szabad bedőlni, amelyek úgy hirdetik magukat, hogy ammóniamentesek, ugyanis ezek is tartalmaznak hasonlóan káros hatású - vagy még károsabb - anyagokat.

Otthoni hajfestés

Ha házilag oldod meg a hajfestés kérdését, nem árt, ha megfogadod fodrász szakértőnk tanácsait.

Tévhit: több hajvágás, gyorsabb hajnövekedés

Gyerekkorodban valószínűleg téged is ezzel a dajkamesével próbált anyukád rávenni, hogy fodrászhoz vihessen, de a hajnövekedésnek és a gyakori hajvágásnak az égvilágon semmi köze egymáshoz. Annyi biztos csak, hogy a hajad egészségesebb és erősebb lesz, ha azt a bizonyos egészségügyi hajvágást havonta-kéthavonta megejted, de nem fog gyorsabban nőni. Csakis azért látszik majd hosszabbnak, mert két-három centinél látványosabb a növekedés, mint például öt-hatnál.

Tévhit: minél jobban habzik, annál jobb

Ez a megállapítás már csak azért sem igaz, mert elsősorban nem a hajadat kell megtisztítanod, hanem a fejbőrödet.

Nem jó tehát, ha túlságosan habzik a sampon, mert így megtapad a hajszálakon - ahelyett, hogy a fejbőrt tisztítaná. Nem beszélve arról, hogy tilos közvetlenül a hajra nyomni, mert így nemcsak nehezebben lehet eloszlatni - csökkentve az esélyét annak, hogy a hajtövekhez is lejut -, hanem a hígítatlan dózissal akár roncsolhatod is a haj szerkezetét.

Ezt is szeretjük