Biztos tippek a téli hajproblémák ellen
A tél mind a hajhagymákat, mind a hajszálakat megviseli. Mit tegyél, hogy ne kelljen búcsút mondanod a hajszálaidnak?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Téli gondok

Bizony télen rengeteg hajproblémával szembesülhetsz, még akkor is, ha egyébként nincs semmi baj a hajaddal.

  • Korpásodás, viszkető fejbőr. Az esetek többségében ezt a hideg váltja ki, a bőr extra módon kiszárad. A viszketést a sapka viselése is okozhatja.
  • Lelapuló frizura. Ha meg akarod őrizni a hajhagymáid egészségét, akkor bizony télen sapkát hordasz. Ezt pedig a frizurád bánja.
  • Hajhullás. Több ok lehet a háttérben a vitaminhiánytól a vizes hajig.
  • Töredező hajszálak. Szintén a hidegnek köszönhető, illetve a benti helyiségek száraz levegőjének.

A problémák évről évre ismétlődnek, de ha nem foglalkozol a hajaddal eleget, akkor hatványozottan fognak megjelenni a problémák. A hajhagymák ugyanis lassan kikopnak, és nem nő helyettük új, illetve a megmaradt hajhagymák gyengébb, rosszabb minőségű hajszálakat termelnek.

Mit tehetsz?

Korpásodás ellen

A hideg szárítja a fejbőrt, a sapka viszont zsírosítja. Ebből fakadóan intenzíven beindulhat a korpásodás. Ne kezdj el korpásodás elleni sampont használni, hiszen időszakos problémáról van szó, nem pedig fejbőrbetegségről. A korpásodás elleni samponok legtöbbje gomba vagy baktérium ellen hat, tehát semmit nem fog használni.

Kétnaponta moss hajat, mindig tökéletesen szárazra szárítsd a hajad és főleg a fejbőrt! Ha gyakrabban mosod, akkor a fejbőr zsírtermelése fokozódik, így nem csak a korpától, de zsíros tincsektől is ékes lesz a fejed.

Minden hajmosásnál alaposan masszírozd át a fejbőrödet, így a vérkeringést is serkented, és a már elhalt hámsejteket is fellazítod.

Ha fűzfakéreg teával öblíted le a sampont, akkor a korpásodás hamarosan csökkeni fog. Forralj fel egy liter vizet, tegyél bele egy maroknyi fűzfakérget, és öblítsd le ezzel.

Hajhullás ellen

Amit már a nagymamád és az anyukád is mondott: viselj sapkát. Mindenkinek van megfelelő fazon, így a "nem találok magamnak sapkát" érv nem jó. A kissé lelapult haj is könnyen rendbe hozható. Ha nem viselsz sapkát, akkor a hajhagymák megfáznak, elerőtlenednek, másrészt a lelassult anyagcsere miatt a tápanyagok is nehezebben jutnak el szőrtüszőkhöz.

A sapkaviselés mellett szedhetsz vitaminokat is, hiszen ilyenkor jóval kevesebbhez jutunk természetes forrásból.

Itt is érvényes, hogy soha nem szabad az utcára menni nedves hajjal, még akkor sem, ha sapkát viselsz!

Töredező hajvégek ellen

Nem csak a fejbőröd szenved, de a hajszálaknak sem tesz jót a tél. Ilyenkor különleges ápolásra van szükségük. Hogy elkerüld a zsírosodást, ne hajbalzsamot használj, hanem ritkábban tápláló pakolást. Választhatsz boltban kaphatót is, de ha a természetesség híve vagy, akkor az olívaolaj-pakolás egyszerű, de nagyszerű megoldás. A langyos olajat vidd fel a hajra, különös tekintettel a hajvégekre, tekerd a hajad folpackba, majd törülközőbe, hagyd rajta leglább húsz percig, majd mosd meg alaposan. A hajad csillogó és erős lesz!

Szépség vagy hajszálak?

Nagy kérdés, hiszen télen úgy érezheted, hogy az egyiket fel kell áldozni a másik oltárán. Néhány trükk segít, hogy ne legyen szopottgombóc fejed.

A sapkát csak szabadban kell viselned. metróban, buszon nem. Ha beértél a munkahelydre, menj ki a mosdóba, vizezd be egy kicsit a hajad, és rendezd el a frizurádat. Ha otthon jól beszárítottad, akkor a víztől a hajformázók ismét "életre kelnek", és a hajad felveszi a korábban elkészített formát.

OLVASD EL EZT IS!

kapszula lead
  • hajhullás
  • hormonok

Ritkulni kezdett a hajad?

Ezt is szeretjük