14 évesen kezdett őszülni, és betelt nála a pohár - Az Instagramon indított hadjáratot a hajfestés ellen

A fiatal nő nem hajlandó többé festetni a haját, a kezdeményezését pedig sokan követik.

grombre cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Bár a haj őszülése természetes folyamat, sokan sajnos még mindig szégyellik, rejtegetik fehér tincseiket, pedig erre nem lenne szükség. Még akkor sem, ha valaki a megszokottnál jóval hamarabb szembesül vele.

Martha Truslow Smith 14 évesen látott először szürkésre színeződött részeket a hajában. Tudta, hogy genetikailag hajlamos a korai őszülésre, mégis rosszul érintette a dolog. Persze, rögtön festékhez nyúlt, és éveken keresztül fedte ezzel a halvány szálakat. 24 évesen viszont úgy érezte, elég volt.

Többé nem hajlandó festetni a haját

Megelégelte, hogy a társadalmi elvárások miatt állandóan rejtegetnie kell tincseit, és úgy gondolta, az állandó hajfestéssel csak hamis színben tünteti fel magát. A rengeteg fodrásznál töltött időről és az ott elköltött pénzről már nem is beszélve. Ezért tíz év után úgy döntött, nem hajlandó többé átszínezni a haját, és büszkén mutatja meg az egész világnak is ősz szálait a neten. Elindította a grey, azaz ősz és az ombre festés szavainak összeolvasásából született grombre nevű Instagram-profilt, ahova saját hajáról is posztol, illetve bárki beküldheti a fotóját ősz hajáról és a hozzá fűződő történetéről.

Martha elmondta, azt szeretné elérni, hogy az emberek másképp viszonyuljanak az őszüléshez, és ne érezzék többé úgy, hogy azért, mert megjelentek a halvány szálak, már nem szépek, fiatalosak, vagy épp nem elég vonzók. Azt szeretné, ha a természetes, hamvas tincsek is ugyanúgy gyönyörűek lennének, és nem csak a mostanában annyira divatos, ezüstszínűre festett változatért rajonganának annyira az emberek. Arra vágyik, hogy az ősz hajat is szépnek találja a társadalom, és senki ne érezze úgy, hogy festetnie kellene mások véleménye miatt.

Persze, nem arról van szó, hogy teljesen elutasítja a hajfestékeket, és mindenkinek azt üzeni, hogy álljon le a színezéssel. Csupán arról, hogy, aki csak azért dönt mellettük, mert úgy érzi, mások megszólnák, elítélnék az ősz szálak miatt, vagy környezete szemében így már nem elég fiatalos, az felejtse el a többi ember véleményét, és, ha tetszik neki a szürkés szín, akkor ne fedje el, hanem mutassa meg büszkén.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Rengeteg nő követi a példáját

Az Instagramon számos nő küldte már be fotóját a grombre oldalra, és sokan ezt hashtagként használva osztották meg saját történetüket. 

- Sokkal magabiztosabb vagyok, mióta úgy döntöttem, hagyom ragyogni az ősz hajamat. Nem is olyan rég beszíneztem, de rögtön megbántam, úgy éreztem, mintha eltűnt volna az identitásom. Bár még mindig tanulom, hogy bánjak a hajam új textúrájával, imádom látni az ezüst szálakat a tükörben - osztotta meg egy nő.

- 16 éves korom óta festem a hajamat szórakozásból, és azért, hogy drámaibb hatású legyen. Amikor viszont elkezdtem őszülni, valahogy már nem volt jó szórakozás a hajfestés, mert úgy éreztem, valami olyat rejtegetek, ami miatt szégyenkeznem kellene. Öt éve azonban úgy döntöttem, hogy meghagyom az ősz szálakat. És a hajam végre olyan lett, amilyet mindig is szerettem volna, csak eddig festékekkel akartam elérni - dinamikus, különleges és vibráló. Annyira jó érzés újra önmagamnak lenni.

- Húsz évbe telt, mire képes voltam jól érezni magam a bőrömben azzal az őszülő hajjal, amivel Isten áldott meg. Igen, megáldott. Büszke vagyok arra, hogy ilyen gyönyörű ezüstszínűek a tincseim.

Nőies, rövid frizurák ötven felett

A megszokott pár centis vagy dauerolt fazonokon kívül van még jó néhány divatos és csinos vágás: ezek megfiatalítják a viselőjüket, dúsabbnak mutatják a hajat, és rendkívül stílusos hatást eredményeznek. Ősz tincsekből is gyönyörűek.

Ezt is szeretjük