Fürdés vagy zuhanyozás? Az egyik durván öregítheti a bőrt - Ezt tedd ellene
A víz hőmérséklete nagyobb hatással van a bőrünkre, mint azt sokan gondolják.

shower furdes zuhanyozas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek a középkorban úgy vélték, bőven elég évente egyszer megfürödni. A 16. században sokáig élt az a szemlélet, miszerint a meleg vizes fürdés halálos is lehet. Felpuhítja a bőrt, kitágítja a pórusokat, ezzel utat engedve a testbe kívánkozó baktériumoknak.

A gazdagabbak is tartottak a fürdéssel kapcsolatos veszélyektől, így az előkelőségek is csökkentették az évenkénti alapos tisztálkodások számát egy-két alkalomra. Az alsóbb osztálybeliek pedig legfeljebb a kezüket mosták meg néha.

Az elmúlt évszázadok alatt szerencsére pozitív irányba változtak higiéniai szokásaink. Magyarországon a mindennapos tisztálkodás a legjellemzőbb, de ezen a téren is két iskola van. Sokan a gyors zuhanyozásra esküsznek, még fürdőkádjuk sincs otthon. Mások a mindennapi stresszt levezető rutin lehetőségeként tekintenek a forró, habos fürdőre, és órákon át áztatják magukat. 

Melyik az egészségesebb?

Felvetődik a kérdés, hogy melyik módszer a jobb. A bőrünk szempontjából a zuhanyozás vagy a fürdés előnyösebb? Mindkét módszernek van haszna és hátulütője, ezeket igyekeztünk most összeszedni.

gomba zuhany

A sportolóknak szinte bármikor, az átlagembernek különösen nyáron esik jól felfrissülni a hideg vizes zuhany alatt. A rövid, hűs zuhanyzás jót tesz az immunrendszernek, nem sokkolja a hajszálakat és a bőrt, ráadásul felpörget és energizál. Fontos azonban a fokozatosság. Először legyen melegebb a víz, és csak lassan szabad engedni a hideget, hogy a testnek legyen ideje alkalmazkodni a változáshoz.

De mi a helyzet a forró fürdővel? A forró vizes fürdés előnye, hogy javítja a vérkeringést, megnyugtat, csökkenti a vérnyomást, enyhíti a fizikai és a szellemi stresszt. Hátránya azonban, hogy, ha túl sokáig alkalmazzuk, kiszárítja a bőrt, különösen a könyököt és a sarkakat.

A visszatérő bőrkeményedés egyik leggyakoribb oka is a forró víz, mely amellett, hogy öregíti a bőrt, mindkét nem esetében csökkentheti a termékenységet, várandós nőknél a terhességet is veszélyeztetheti. 

shutterstock 131282282

Ha fürödni nem is, bőrgyógyászok szerint zuhanyozni mindenképpen javasolt naponta. A klóros víz szárító hatása ellen pedig a legtermészetesebb módszerekkel érdemes védekezni. Ilyen például a sárgabarackmag olaja, mely az egyik legjobb növényi olaj testmasszírozáshoz. A- és E-vitamin-tartalmának köszönhetően erőteljes antioxidáns hatás jellemzi. 

Ha pedig már zuhanyzás közben szeretnéd ápolni a bőrödet, akkor próbálj ki egyet a magyar termálvízből és prémium minőségű olajokból összeállított luxusszappanok közül. Ezek hatékonyan tisztítják a bőrt, és a bennük lévő különleges olajoknak köszönhetően óvják annak természetes működését. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kaliforniai a legszebb arc

Online arcszépségversenyt hirdettek az internetezők körében. Az első tíz legszebb nő között van amerikai, európai, ázsiai. Lapozgatónkban megmutatjuk őket, és eldöntheted, egyetértesz-e a végeredménnyel.

1 camilla belle
Ezt is szeretjük