Ezért hordott mindig hosszú szoknyát Frida Kahlo – Ikonikus szettjeivel nem csak a stílusát fejezte ki

A festőművész képeivel és stílusával egyaránt hatott az emberekre.

Frida Kahlo
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Vastag, sötét szemöldök, virágokkal díszített fonatok, hímzett, fodros blúz, élénk rúzs és népies ruhák – Frida Kahlót mindenki felismeri ikonikussá vált külsejéről. A 20. század egyik leghíresebb festőjét ugyanis nemcsak képei tették világhírűvé, hanem különleges stílusa is.

A művész olyannyira meghatározó alakja lett kora divatjának, hogy még Vogue-ban is szerepelt: egy cikkben részletesen mutatta be őt, valamint egyedi öltözködését a magazin. Azt azonban már talán kevesebben tudják róla, hogy életét fájdalmak és nehézségek árnyékolták be – ezek hatására kezdett festeni, és ezek alakították részben a stílusát is.

Ezért hordott mindig hosszú szoknyát Frida Kahlo

Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón Mexikóban született 1907-ben. Apai nagyszülei Magyarországról települtek Németországba, fotóművész édesapja pedig innen emigrált Mexikóba. Itt ismerkedett meg Frida édesanyjával, a spanyol-indián származású Matilde Calderón y Gonzálezzel, akivel igen szűkös körülmények között éltek. Négy lányuk született, a festőnő volt a harmadik, aki gyermekkorában lett beteg.

frida kahlo 1

Hatévesen gyermekbénulás miatt a jobb lába eldeformálódott, ezért sokáig bő férfinadrágokban, majd hosszú mexikói népviseletben járt, amelyeket később ékszerekkel vagy erőteljesen díszített felsőkkel, virágos hajdíszekkel tett még nőiesebbé és különlegesebbé. Édesapja a gyógyulás érdekében sportolásra bátorította: miatta kezdett úszni, focizni, sőt bokszolni és birkózni is, ami abban a korban igen szokatlan volt a lányoknál.

A divathoz és a festészethez is fájdalmak vezették

Frida Kahlónak és testvéreinek a család szegénysége miatt már gyermekkorukban dolgozniuk kellett, azonban annyira jó tanuló volt, hogy szülei úgy döntöttek, egyetemre járatják lányukat. Így orvosnak kezdett tanulni. Karrierjét és életét viszont teljesen megváltoztatta egy szörnyű szerencsétlenség. 1925 szeptemberében a busz, amin utazott, egy villamossal ütközött, és a baleset következtében ő is súlyosan megsérült. Hetekig kórházban volt, majd hazaküldték lábadozni. Csak később derült ki, hogy a gerince és a medencecsontja olyan komoly sérüléseket szenvedett, ami miatt folyamatosan erős fájdalmakkal küzdött, sokáig nem mozdulhatott ki otthonról, és kénytelen volt hónapokig egy szoros gipszfűzőben élni. A betegség nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviselte - ezért is kezdett festeni. Időtöltés gyanánt először magát örökítette meg az ágy fölötti tükör segítségével, majd a családját, a barátait és a hozzálátogatókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1927-ben már újra normális életet élhetett az állapotához képest, ekkor csatlakozott egy, az önálló mexikói kultúra megteremtéséért küzdő csoporthoz. Így ismerkedett meg leendő férjével, a híres festővel, Diego Rivérával, akivel igen viharos volt a kapcsolatuk. 1939-ben el is váltak, ám egy évvel később újra összeházasodtak. A hűtlenségek ellenére mély érzelmek kötötték őket össze. Párkapcsolati nehézségeiket, problémáikat, valamint saját érzelmeit, gondolatait, sérülései okozta gyötrelmeit gyakran a vásznon festette ki magából.

Igazi stílusikonná vált, és még ma is hat a divatra

Festői és öltözködési stílusára egyaránt erőteljesen hatott a mexikói kultúra. Eklektikus, népies ruhákban járt, amelyeket hatalmas ékszerekkel varázsolt még különlegesebbé. Imádta a mintás, színes darabokat, és bátran kombinálta is őket, így vibrálóbbá, figyelemfelkeltőbbé és egyedibbé téve a külsejét. Ráadásul mindezt úgy, hogy valójában eldeformálódott - majd 1953-ban amputált - lába, és a gerincsérülése miatt szükséges fűzők jócskán megnehezítették az öltözködését. Ennek ellenére lett már saját korában is stílusikon: amerre járt, mindenkit inspirált a megjelenésével.

Nemcsak színes összeállításaival, hanem frizurájával is divatot teremtett. Haját általában fonatokban hordta, melyeket virágokkal, kendőkkel díszített. Külseje fontos jellegzetessége volt még dús, összenőtt szemöldöke, ami bár akkoriban igen szokatlan volt a nőknél, az ő hatására mégis egyre népszerűbb lett – sőt, napjainkban ismét az. Stílusának egyes részleteiből még ma is merítenek ihletet a divatházak, és sok trükkje, darabja most is trendinek számít – ezt a következő fotók is bizonyítják. Ha pedig az 1954-ben elhunyt művész festményeire is kíváncsi vagy, a Magyar Nemzeti Galériában most megtekintheted őket: ide kattintva többet is megtudhatsz a kiállításról.

Ezt is szeretjük