Hófehér, csillogó fogak pár nap alatt: mi az igazság a fehérítős módszerekről?
Biztos, hogy hófehérek lesznek a fogak? Fórumokban kutakodtunk.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember foga nem szabályos és nem hófehér. Míg az összevissza álló fogak az egészség szempontjából sem elhanyagolhatóak, a szín igazából csak esztétikai kérdés.

A szabályos hollywoodi mosolyok sokakat arra ösztökélnek, hogy súroljanak, fehérítsenek, lámpázzanak, pedig nem minden módszer vezet eredményre, és a hírességek sem egyik percről a másikra tettek szert tökéletes fogakra, elég csak Tom Cruise régi és új fotóit megnézni.

Hatékony a fogfehérítés?

A fogak színe adott, ugyanúgy, ahogy a hajé is, de sajnos nem lehet fél óra alatt drasztikusan megváltoztatni. Különbséget kell tenni a felületi és a mélyebben ható módszerek között.

Fehérítős fogkrémek, szódabikarbóna

Hiába írják rá a fogrémekre, hogy gyémántfény és max white, bizony ezek a termékek a fog felületén megtapadó szennyeződéseket, elszíneződéseket képesek csak eltávolítani, például a kávé vagy a dohányzás által okozott foltokat.

A szódabikarbóna szintén ezektől szabadít meg, tehát a természet adta árnyalatnál nem lesz fehérebb a fog. A fehérítős fogkrémeket és a szódabikarbónát rendszeresen nem ajánlott használni, éppen azért, mert fizikailag távolítja el a szennyeződéseket, és így a zománcot is károsítja egy kicsit.

Oxigénes házi fehérítés

Népszerűek a fogfehérítő matricák, fogfehérítő tollak melyek 6-10 ezer forint között lehet megrendelni vagy megvásárolni, majd naponta kis ideig viselni. Az eredmény több árnyalattal világosabb fogsor, elvileg. A fórumok tanúsága szerint sokaknál bevált a dolog, de szem előtt kell tartani, hogy mindenkinél más eredménnyel járhat. Itt van, hogy hidrogén-peroxidot tartalmaz a készítmény, van, hogy más oxidálószert. Bár szívesen használják a peroxidmentes jelzőt a hirdetésekben, a legtöbb esetben hidrogén-peroxid szabadul fel a használat során, ami valójában a világosításért felel.

Érzékenységet okozhatnak ezek a szerek, és ha valaki nem teszi fel jól, akkor az ínyt is marhatják, de van, aki fokozott nyálelválasztást tapasztal.

Professzionális fogfehérítés

A lámpás, profi fogfehérítés vagy a sínes megoldás sem feltétlenül hozza meg a várt eredményt, sokan csalódnak benne, van, akinek pedig borzasztóan fájdalmas az eljárás. Sajnos előre nem garantálható az eredmény, ez a foganyagon, a használt szereken is múlik. Jó, ha tudod, hogy Magyarországon nem szabad 6%-nál magasabb koncentrációjú peroxidos zselét használni, érdemes elgondolkodni, mennyire felelős az a rendelő, aki 25%-kal dobálózik.

Szinte minden fehérítő módszer egészséges fogakon alkalmazható, a sok tömés, ínygyulladás mellett nem javallottak, felelős szakember nem is végzi el a beavatkozást ilyen esetben.

A fogorvos által végzett fehérítés sem szól örökre, évente javasolt ismételni, és bár azt mondják, hogy nem káros, nem biztos, hogy hosszú távon, évtizedekben számolva jót tesz, ha oxidáló anyagokkal bombázzák minden évben a fogakat. Sok kuponos oldalon találni hatalmas engedménnyel fogfehérítést, de nem biztos, hogy a futószalagon végzett beavatkozást ugyanolyan körültekintően végzik, mint máshol. A fórumokban erre is érdemes rákeresni, ahogy az sem mindegy, hogy milyen géppel, alapanyaggal végzik a fogfehérítést, lehet, hogy nem véletlenül kerül valami többe.

Porcelán vagy direkt héj

Az igazi megoldást a porcelán vagy direkt héj jelentheti, mely nem a fogakat fehéríti, hanem egy új réteggel gazdagítja. A 0,5-1 milliméteres héjakat egészséges, rendezett fogakon alkalmazzák, csiszolás után. Itt valóban elérhető a hófehér eredmény is, akár a teljes fogsoron is, de általában egy-egy elszíneződött fogra használják. Sajnos ez sem szól örökre, 10-15 év után cserélni kell.

Ezt is szeretjük