Az 50-es években szó szerint felfújhatták a mellüket a nők: így működött ez a nagyon furcsa melltartó

Különös fehérneműdivat terjedt az 50-es években, a felfújható push-up melltartók nagyon furcsán működtek.

Felfújható push-up melltartó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A felfújható csoda push-up melltartók a második világháború után kezdték meg hódító útjukat. A fehérnemű segítségével a kebel méretét lehetett optikailag növelni. 

A Tres Secrete melltartók az 50-es évek divatikonjai, köztük Jayne Mansfield, illetve Marilyn Monroe hatására terjedtek el, akiknek alakját, stílusát sokan próbálták utánozni.

Felfújható push-up melltartó

1952-ben debütált a mellformáló ruhanemű az amerikai fehérneműgyártás úttörőjeként számontartott La Resista Corset Co. ruhacég jóvoltából. Használata igen egyszerű volt, műanyag tasakokat helyeztek a melltartóba, amibe egy kis csövön keresztül levegőt lehetett fújni.

GettyImages-514968386

Kívülről úgy néztek ki, mint bármilyen normális melltartó - a kor divatjához hozzátartozott, hogy enyhén csúcsos legyen -, csak egy kis zsebbéléssel látták el, és ebbe helyezték a műanyag betétet, amit aztán a kívánt méretűre lehetett fújni.

Egy szívószálra hasonlító csövet helyeztek a szelepébe, amit a folyamat végén eltávolítottak, majd a nyílást egyszerűen a mutató és a hüvelykujj közé szorítva össze lehetett zárni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

1952-ben mutatták be a divatvilág bölcsőjeként is nevezett Franciaországban, méghozzá a helyi tévés sztár, Jacques Angelvin próbálta fel a ruhaneműt, és prezentálta működés közben az érdeklődőknek. 

Eredetileg kis mellméretekkel rendelkező hölgyeknek árulták az innovatív melltartót, de olyanok is vásárolták, akik masztektómián, azaz emlőeltávolító műtéten estek át.

Jacques Angelvin a Tres Secrete melltartóban.
Jacques Angelvin a Tres Secrete melltartóban.

A melltartóknak azonban volt egy nagy hátránya, miszerint nem tudta a végtelenségig magában tartani a levegőt. Időről időre leeresztett, így újra és újra fel kellett fújni őket. A 60-as évekre már el is tűnt a divatvilágból, most már csak a régi képek emlékeztetnek erre a különös fehérneműre. 

Milyen volt modellnek lenni az 50-es években Magyarországon?

A fotók láttán még élesebbnek érzed majd a különbséget a múlt század és a jelen között.

Milyen volt modellnek lenni az 50-es években Magyarországon? Ritkán látott fotók a gyönyörű manökenekről

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük