Csipkés, selyem vagy sportos?
Fehérnemű-körkép
Hogyan válassz melltartót? Mire figyelj a bugyivásárlásnál? Melyik a jó méret? Mire érdemes költeni, és mire nem?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fehérnemű körkép

Melyik nő ne vágyna csipkés, habkönnyű fehérneműre, amiben igazán nőnek érezheti magát? Egy szép melltartó egy hozzá illő, csábító alsóval, vagy egy sejtelmesen libbenő kombiné azonban nem olcsó mulatság, ezért érdemes időt szánni a kiválasztására.

A kínálat igazán bőséges: anyag, forma, szín és ár szerint is széles a skála. A modern nő elvárása - legyen szó csipkés csábos darabról, vagy sportos fazonról - az alakformálás mellett a kényelem.

Hol terem a luxus, és hol a trendi?

A hagyományos szakboltokban általában a magyar piacon közismert márkák kollekcióit találhatjuk meg. Viszonylag széles a választék fazon és anyag szerint, az alapszínek - fehér, fekete - mellett a piros/ bordó valamint az aktuális divatszínekből készült darabok is ott vannak a polcokon.

A divatházak fehérnemű-kollekciói az elegáns bevásárlóutcák vagy a plazák speciális üzleteiben lelhetők fel, csillagászati árakon.

A laza, modern, egyszersmind szexi stílust kedvelő nőknek pedig érdemes körülnézniük a kifejezetten ezt a célcsoportot kiszolgáló bolthálózatok valamelyikében.

Ezekben az üzletekben jól körvonalazható stílussal találkozhat a vásárló, aki teljes kollekciót - melltartó, kombiné, vállas ing, bugyi - is összeválogathat azonos színű és mintájú fehérneműből. A bugyi fazonja lehet tanga, francia vagy hagyományos, készülhet csipkéből vagy pamutból. Az árak átlagosak, egy-egy darabért néhány ezer forintot kell fizetni, de nem érik el a luxuskategória mértékét.

A kis butikok változó kínálattal várják a vevőket. Tartanak a közismert márkákból is, de általában nem teljes kollekciót, választékukban pedig a magyar termelők műhelyeiből kikerült darabok is fellelhetők. Az árak közepesek, néhány száz forintos eltérés felfele és lefele is lehet a szakboltokhoz képest.

Aki nagyon olcsón szeretne vásárolni, nézzen körül a piacokon, ahol olykor márkás darabokat is ki lehet fogni, a bolti árnál olcsóbban. Ezeken a helyeken jellemzően az utolsó divatot követő, márka nélküli, ázsiai termékek találhatók meg.

Próba nélkül kockázatos a vásárlás

Akárhol vásárolsz, fontos, hogy legyen próbára lehetőség, illetve az alsóneműk esetében legalább megnézhesd, hogy a feltüntetett méret megfelel-e. A méretek között azért nem könnyű tájékozódni, mert más a francia, az európai, az amerikai és az angol számozás.

Melltartó esetében egyenesen kötelező a próba! A méteren túl ugyanis sok függ a fazontól, amelynek kiválasztását a kebel formája határozza meg: ami jól mutat a kisebb idomokon, nem biztos, hogy megfelel annak, akinek nagy melle van. Ha bizonytalan vagy, kérd az eladók segítségét, a szakboltokban biztosan tudnak tanácsot adni a megfelelő modell kiválasztásához.

Az egyéb alsóruházat méreténél is ügyelni kell arra, hogy európai, francia, amerikai vagy angol a számozás. Nálunk a legismertebb a 34-gyel induló, kettesével növekvő méretezés, amelynek az angolban a 8-tól kettesével felfelé növekvő beosztás felel meg. Elterjedt a betűvel történő méretjelzés is. A legkisebb az XS, amelyet az S, M, L és az XL követ. Ezek a jelölések nagyjából megegyeznek a számozásnak, többnyire bugyikon, harisnyákon és trikókon találkozhatunk velük.

Pamut és pamut közt is van különbség

némiképp nyúlik, kevésbé tart, elasztánnal keverik a gyártók. Az elasztán a speciális, rugalmas szálak gyűjtőneve, különlegességét az adja, hogy nagy visszahúzó erővel rendelkezik, vagyis miközben az anyag idomul a test formájához, tartja is, ahol erre szükség van.

Az alsóruházat egyik legfontosabb alapanyaga a természetes, növényi szálakból készült pamut, amely nemcsak felszívja a nedvességet, de jó légáteresztő képességű is. A puha szálakból készült textília kellemes viselet, nem irritálja a bőrt.

Persze pamut és pamut között is van különbség: minél hosszabb egy elemi szál, annál jobb minőségű a belőle készült anyag. Az olcsó pamut könnyebben kinyúlik, hamar elveszíti formáját mosás hatására. Gondolj csak arra, amikor egy trikó varrásai az első tisztítást követően kifordulnak, és az oldalvonalak megnyúlnak.

De megeshet az ellenkezője is, hogy az anyag összemegy. Ezért a minőségbeli különbség az árban is megmutatkozik. Mivel a pamut alapanyag a csipke, amely már rugalmas változatban is készül.

A fehérnemű gyártók persze kínálnak olyan szintetikus alapanyagokból varrt darabokat is, amelyek tulajdonságaikban, minőségükben, vetekednek természetes társaikkal. Az egyik legismertebb közülük a viszkóz, amellyel sokszor találkozhatunk az anyagösszetételt mutató címkéken.

Kényes anyag - gondos kezelés

Ahhoz, hogy a drága fehérnemű megőrizze formáját és színét, fontos betartani a bevarrt címkén látható előírásokat. A finom anyagok ugyanis kényesek, nem tűrik jól a túl magas hőfokkal vagy nagy igénybevétellel járó gépi mosást. Ezért látják el ezeket a ruhadarabokat, különösen a melltartókat a kézi mosás nemzetközi jelével. A nem megfelelően kezelt fehérnemű elszürkülhet, elveszítheti rugalmasságát. Vannak olyan melltartók, amelyeket körmerevítővel erősítenek meg.

Ezeket jobb kézzel mosni: az erőteljes gépi mozgás hatására ugyanis a fém alakja megváltozhat, kiszúrhatja az anyagot, beakadhat a mosógép dobjába, és kárt tehet benne. A finom daraboknak az a legjobb, ha mosózsákban mosod, amely megvédi őket a közvetlen igénybevételtől. A mosószer-adagolással is érdemes csínján bánni: a klórtartalmú mosószerek kikezdhetik a színt, a túl sok öblítő viszont kioldhatja az anyagból a rugalmasságért felelős elasztánt.

A helyes méret kiválasztása

Mérd meg az alábbiakat, majd számold ki a különbséget!

 • Mellbőség: a mellcsúcs magasságában mért körméret
 • Mell alatti méret: ennek alapján számozzák a melltartókat 65-től 110-ig
 • Kosárméret: a mell alatt mért körméret és a mellbőség centiméterben mért különbsége.

Méretek

 • "A" kosár: 13 cm különbség
 • "B" kosár: 15 cm különbség
 • "C" kosár: 17 cm különbség
 • "D" kosár: 19 cm különbség
 • "E" kosár: 23 cm különbség
 • "G" kosár. 25 cm különbség

Az A, B, C kosaras változatok mindenütt kaphatók, az extra méretekből azonban nem biztos, hogy bárhol tudnak adni.

A melltartó túl nagy, ha a hátpánt hátul felcsúszik, mert a körméret nem megfelelő - a hónalj alatti rész eláll, nem simul a testhez, mert vagy a kör- vagy a kosárméret rossz, esetleg mindkettő. Ha a kosár anyaga ráncolódik, mert nem megfelelő a kosárméret.
A melltartó túl kicsi, ha a hátpánt szoros, bevág, mert nem jó a körméret - szorít a kosár, mert rossz a kosárméret - felül kibuggyan a mell, mert valószínűleg rossz kosárméretet választottál.

December 13-tól már kapható a forgalmasabb újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
 • A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt
 • A harmónia a nyerő! Hordozható MP3 lejátszók tesztje
 • Száraz, palackos erjesztésű pezsgők tesztje
 • Nyakkendő helyett - karácsonyi ajándékötletek
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük