Elszigetelten, erőszakos apa mellett nőtt fel a ’60-as évek sztárja - A 28 évesen elhunyt Edie Sedgwick tragédiája
Edie Sedgwick élete kívülről maga volt a tökély és a csillogás, a sztár azonban nehéz gyermekkora után folyamatosan küzdött démonaival.

edie sedgwick cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Edie Sedgwick a ’60-as évek Amerikájának imádott színésznője és modellje volt. Andy Warhol felfedezettjéért a fél világ rajongott, igazi „It Girl”-nek számított a korban, a Vogue pedig amellett, hogy többször is fotózta, Youthquakernek is nevezte őt, ami azt mutatta, hogy óriási hatással volt a fiatal generációkra. 

A csillogás és a tökéletesnek tűnő élet mögött azonban rengeteg nehézség állt. A sztár erőszakos, kontrollmániás apa mellett nőtt fel, később pedig mentális problémákkal, valamint függőséggel küzdött. Tragikusan fiatalon, 28 évesen hunyt el.

Erőszakos apa, nehéz gyermekkor

Kaliforniában született 1943 áprilisában Alice Delano de Forest és Francis Minturn Sedgwick hetedik gyermekeként. A család gazdag volt, és ők, valamint felmenőik is magas társadalmi státusszal rendelkeztek, a szülők nem tudták megteremteni az egészséges, boldog légkört és környezetet a kicsik számára. Anyjuk érzelmileg instabil volt, apjuk mentális betegséggel küzdött, az orvosok pedig kifejezetten felhívták a figyelmét arra, hogy nem szabadna gyermeket vállalnia. A férfi erőszakos volt, nárcisztikus, kontrollmániás, és a beszámolók szerint többször bántalmazta fiait és lányait, valamint nyíltan viszonyt folytatott más nőkkel. A lány később arról is beszámolt, hogy többször próbálta molesztálni őt kicsi korában. 

Testvéreivel a külvilágtól elszigetelten nőttek fel egy farmon, sokáig otthon is tanultak. Szüleik elzárták őket szinte mindentől, és azt nevelték beléjük, hogy felsőbbrendűbbek társaiknál. Edie-nél 13 éves korában étkezési zavart diagnosztizáltak, apja ekkor kórházba küldte, következő éveit egy egy magánpszichiátrián, majd egy bentlakásos iskolában töltötte. Amikor hazatért, a férfi erősen korlátozta szabadságát. Egy rövid ideig a Harvardon tanult, majd 1963-ban Cambridge-be költözött, két bátyja ez idő tájt hunyt el. Ezután New Yorkba költözött nagymamájához, aki gondoskodott anyagi biztonságáról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modell, színésznő és Andy Warhol múzsája

Modell szeretett volna lenni, ezért táncórákra járt, több munkára is jelentkezett, igyekezett a divatvilág elitjeivel tölteni az idejét. Így találkozott Andy Warhollal is. 1965-ben ismerkedtek meg egy partin, a képzőművészt pedig állítólag azonnal lenyűgözte a gyönyörű fiatal lány. Innentől fogva gyakran látogatta stúdióját, hamarosan pedig több filmjében, például a Vinylben és a Horse-ban is szerepelt, illetve a Poor Little Rich Girl című alkotásban is főszerepet kapott. 

Edie Andy Warhol barátja és múzsája lett, minden fontos eseményre együtt érkeztek. Igazi „It Girl”-nek tartották, 1965-ben a „The Girl Of The Year” címet is megnyerte. Megjelenése ikonikussá vált, gyakran viselt fekete felsőt és miniruhákat nagy fülbevalókkal, erős szemsminkkel, haját pedig rövidre vágatta. Élete kívülről maga volt a tökély és a csillogás.

Depresszió, drogfüggőség és öngyilkosság

A lány igazi sztárrá vált, azonban az öröksége egyre csak fogyott, a szülei pedig nem voltak hajlandóak pénzt adni neki, így a képzőművésztől szeretett volna több fizetést kérni. A férfi ezt nem tudta megadni neki, és egyre jobban eltávolodtak egymástól, majd kapcsolatuk teljesen megszakadt. Nem járt többé a stúdióba, sehonnan nem kapott anyagi támogatást, és súlyos kábítószer-függőséggel, valamint depresszióval küzdött. Sokszor meggondolatlanul viselkedett, egyesek vadnak vagy egyenesen őrültnek nevezték, de mindezt általában a drog váltotta ki belőle.

Egészségi állapota rohamosan romlott, egy forgatás közben pedig véletlenül felgyújtotta hotelszobáját, és égési sérülésekkel került kórházba. Filmes karrierjét felfüggesztették, 1968-ban pedig ismét kórházba került mentális problémái és függősége miatt. Ezután visszatért a kaliforniai családi farmra, hogy felépüljön, de egy év múlva ismét pszichiátrián kezelték, miután a rendőrség letartóztatta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. Itt találkozott Michael Brett Posttal, akihez 1971 júliusában feleségül ment. 1970 nyarán ismét kórházba került, majd miután kiengedték, elhatározta, hogy visszatér a filmezéshez.

Leforgatták a Ciao! Manhattan című filmet, majd 1971-ben egy bemutató utáni partin alkoholt ivott, hazaérve pedig férje beadta a felírt gyógyszerét, másnap reggel pedig holtan találta feleségét. Halotti anyakönyvi kivonata szerint a közvetlen ok valószínűleg akut barbiturátmérgezés vagy etanolmérgezés volt. Edie Sedgwick ekkor mindössze 28 éves volt.

Amerika első szupermodelljének szomorú története

Audrey Munsont Amerika első szupermodelljeként tartják számon, nevét manapság mégis igen kevesen hallották - sajnos nem véletlenül. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, és hatalmas sikereket ért el, élete azonban hamar tragikus fordulatot vett. A Miss Manhattanként is emlegetett szépséget negyvenéves korában elmegyógyintézetbe zárták, és egészen 104 éves korában bekövetkezett haláláig itt ápolták.

Képek: Instagram, Instagram

Ezt is szeretjük