Ernest Hemingway unokája a ’70-es évek imádott szupermodellje volt: a gyönyörű Margaux tragikusan korán hunyt el

A 183 centis szőke szépség hirtelen robbant be a modellszakmába. Margaux Hemingway gyorsan világhírre tett szert.

Margaux Hemingway modell

Margaux Hemingway a ’70-es évek híres szupermodellje volt, ám története egyáltalán nem tündérmesébe illő. Viharos, nehézségekkel teli élete tragikusan korán ért véget.

Az elbűvölő szépség már fiatalon is számos problémával küzdött, helyzete pedig akkor sem lett könnyebb, amikor világhírre tett szert, és ő lett New York legkeresettebb modellje.

Nehéz gyermekkor után hirtelen világsiker

Margot Louise Hemingway néven született az oregoni Portlandben 1954-ben Jack Hemingway és Byra Louise gyermekeként, Ernest Hemingway unokájaként. Két lánytestvére volt, családjával sokat költöztek: éltek Kubában, San Franciscóban és Idahóban is. A lány diszlexiás volt, akár híres nagyapja, tinédzserkorában pedig bulimiával, depresszióval és epilepsziával küzdött, majd 15 évesen inni kezdett. Később húga, Mariel arról is beszámolt, hogy apjuk szexuálisan zaklatta két nővérét.

16 éves volt, amikor New Yorkba költözött, és PR-osként kezdett dolgozni, de a nagyvárosban hamar felfigyeltek a 183 centiméter magas, szőke szépségre, így nem sokkal később már modellkedett is. Nevét akkor változtatta meg, amikor megtudta, hogy szüleinek a Château Margaux borászat adott ihletett a választásban, ugyanis azon az estén, amikor ő fogant, éppen ilyen bort kortyolgattak. Gyorsan óriási sikerre tett szert, karrierje meredeken ívelt felfelé. Még 21 éves sem volt, de már az ő arcát lehetett látni mindenhol, többek között a reklámokban, valamint a Cosmopolitan, az Elle, a Harper’s Bazaar, a Vogue és a TIME magazin címlapján is.

Hamarosan milliódolláros szerződést írt alá a Fabergé márkával, ő lett a Babe nevet viselő parfüm nagykövete. Korábban még sosem fordult elő egészen addig, hogy egy modellnek ekkora összeget kínáltak egy hasonló munkáért. Ez idő tájt, 1975-ben ment hozzá Erroll Wetsonhoz, akivel azonban három évvel később elváltak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Élete tragikusan korán ért véget

A gyönyörű fiatal lány egyik percről a másikra szerzett magának világhírnevet, rendszeres vendég volt a híres Studio 54-ben, ahol olyan nagy sztárokkal szórakozott, mint Liza Minelli, Andy Warhol vagy Mick és Bianca Jagger. Margaoux később bevallotta, bár egy ideig élvezte az ismertséget, azt nem gondolta, hogy ennyi rosszindulatú „piócával” találkozik majd a szakmában. A szépséget egy idő után teljesen magával ragadta a bulizás, és rászokott a drogokra is.

A ’70-es évek második felében belekóstolt a színészetbe is: 1976-ban debütált a Lipstick című thrillerben, és ezután több alkotásban, például a Killer Fish című horrorban, valamint a They Call Me Bruce? című vígjátékban is szerepet kapott. 1979-ben újra férjhez ment Bernard Foucherhez, 1984-ben azonban síbalesetet szenvedett, a felépülése alatt pedig felszedett 34 kilót, ami miatt depresszióba zuhant. 1987-ben elvált második férjétől, és elvonóra került, majd 1990-ben tért vissza a szakmába, méghozzá a Playboy magazin címlapján. Ezután azonban filmes és modellkarrierje is hanyatlásnak indult, ő maga pedig egyre rosszabb állapotban volt. Végül 1996 júliusában, 42 évesen szándékos drogtúladagolással követett el öngyilkosságot.

A világ első fekete szupermodellje

A ’60-as évek előtt a társadalmi és politikai nézetek miatt szóba sem jöhetett, hogy színes bőrű modell mutassa be a világmárkák darabjait, vagy szerepeljen a Vogue címlapján. Egy gyönyörű, elszánt, ámde tragikus sorsú fiatal nő azonban hatalmas változásokat hozott a divatiparba. Donyale Lunát tartják a világ első fekete szupermodelljének: ő volt az, aki először szerepelhetett a legnagyobb divatmagazin borítóján, és aki kikövezte az utat tehetséges utódai előtt. 

Ő volt a világ első fekete szupermodellje: a 33 évesen elhunyt Donyale Luna tragikus története

Donyale Luna volt az első színesbőrű nő, aki a Vogue címlapján is szerepelt. Nehézségekkel és küzdelmekkel kikövezett élete korán tragikus véget ért.

Elolvasom

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük