Ilyen divatszabályokat kell betartania a királyi család tagjainak: nem véletlenül hord II. Erzsébet színes kosztümöket

A brit királyi család tagjai mindig nagyon stílusosak, ehhez azonban rengeteg szabályt is követniük kell.

Divatszabályok a királyi családban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Egy uralkodócsalád tagjának lenni a kívülállók számára egyszerre tűnhet áldásnak és átoknak is, ha az öltözködésről van szó. Bár gyönyörű és nagyon stílusos ruhákban pompázhatnak, számos divatszabály vonatkozik rájuk, hogy fenntartsák az előkelő, tiszteletet parancsoló megjelenésüket, és a hagyományoknak is megfeleljenek.

A brit királyi ház tagjai is szigorú szabályok szerint öltözködnek, de az is igaz, hogy az utóbbi időben ezek a kötöttségek lazultak, és simán el lehet kapni Katalin hercegnét farmerben, pulóverben bevásárlás közben is.

Mindig van náluk fekete ruha

Mivel a királyi család tagjai a hivatalos események miatt rengeteget utaznak, ezért természetesen mindig számos szettet visznek magukkal, amit az események jellegéhez és az adott ország időjárásához kell igazítani. Viszont fekete ruhát soha nem látni rajtuk, mégis mindig náluk van. 

II. Erzsébet hazatérése Nagy-Britanniába 1952-ben, miután édesapja, VI. György király elhunyt.
II. Erzsébet hazatérése Nagy-Britanniába 1952-ben, miután édesapja, VI. György király elhunyt.
Fotó: Keystone / Getty Images Hungary

Ennek az az oka, hogy mindig felkészülnek a legrosszabbra. Ha úgy adódik, hogy egy családtag meghal, amíg távol vannak, méltóan, gyászöltözetben térhetnek vissza Nagy-Britanniába, hiszen ez a közvélemény számára is fontos. II. Erzsébet 1952-ben éppen Kenyába volt férjével, amikor megtudta, hogy meghalt az édesapja. Megfelelő gyászruha nélkül tértek haza, és a jövendőbeli királynő addig nem szállhatott ki a gépből, amíg nem vittek neki fekete ruhákat. Ezt elkerülendő az öltöztetőknek a külföldi utak során mindig gondoskodnia kell legalább egy rend fekete ruháról az utazók számára.

Élénk színek, kalapok és tiarák minden mennyiségben

A hivatalos események után mindig gyakori beszédtéma, hogy a királyi család feje éppen milyen élénk színű kosztümben jelent meg. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ez nemcsak az ízlése miatt van, hanem praktikus okokból is. A rikító színek miatt ugyanis mindig kitűnik a tömegből, így éri el, hogy még az is észrevegye az érkezését, aki hátrébb áll, és elmondhassák az emberek, hogy látták élőben a királynőt.

erzsebet-kiralnyo-szines-kosztumok
Fotó: Getty Images Hungary

Az élénk színek mellett a kalapok is ugyanúgy a királynő ruhatárának alapkellékei. A nemesi családok hölgytagjainak hivatalos eseményeken kötelező a fejfedő viselése. Bár a fiatalabb generáció tagjai, mint Katalin hercegné már megjelenhetnek a hivatalos kötelezettségeik alatt kalap nélkül is, de II. Erzsébet ragaszkodik a hagyományokhoz. Érdekes módon az etikett szerint viszont este hat óra után leveszik a kalapot.

A tiara rangos estélyeken kötelező viselet. A királynő birtokában számos nagy értékű fejdísz található, amit szívesen kölcsönöz szeretteinek, de a hercegnők maguk is birtokolnak tiarákat. A koronák és tiarák történelméből könyvet író Geoffrey Munn a Forbesnak elmondta, hogy csak házas nők viselhetik azokat, ez jelképezi a kapcsolati státuszukat.

királyi-család-divat3
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Sokáig élt a hagyomány, hogy a menyasszony az esküvő napjáig a családja ékszereit viselhette, majd ezután már kizárólag férje rokonságának díszeit vehette magára. Ez szimbolikusan azt jelképezte, hogy a nő már a férje családjához tartozik.

Fontosak a kiegészítők

A brit királyi családnál a kiegészítők nemcsak a hagyományok miatt fontosak, hanem praktikus okok miatt is elengedhetetlen a viselésük. A kesztyű például jó szolgálatot tesz, hiszen gyakran kell kezet fogniuk az emberekkel, és így könnyebb megakadályozni, hogy esetleg fertőzéseket kapjanak el. A kiegészítőt a királyi kesztyűgyártó szinte mindig fekete vagy fehér színekben, pamutból és nylonból készíti az uralkodók számára.

királyi-család-divat4
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

A királynő táskája még ennél is fontosabb tartozék. Nem titok, hogy az általa hőn szeretett Launer darabban általában rúzst, olvasó szemüveget és papír zsebkendőt tart. Azt viszont már kevesen tudják, hogy metakommunikációs eszközként is használja.

GettyImages-1153118862
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

Amikor például el akarja hagyni vacsorát, az asztal tetejére állítja a táskát, ezzel jelezvén a személyzetnek, hogy öt percen belül távozni készül. De akkor is hasznára válik, ha egy unalmas beszélgetésben vesz részt, ekkor a táskáját egyik karjáról a másikra teszi, ezzel jelzi asszisztensének, hogy mentse ki a helyzetből.

Van, aminek nem örül a királynő

Bár a királynő gardróbjában gyakran megjelennek az élénk színek, a család többi tagjánál nem megengedett. Ez különösen vonatkozik a körmökre, csakis természetes, natúr színű lakkokat használhatnak. Katalin hercegné sok szempontból újítónak számít a királyi családban, már ami a divatot illeti, a körömlakkok tekintetében is talált kiskaput, ugyanis a lábkörmei általában élénk pirosak.

királyi-család-divat2
Fotó: Max Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

A család nőtagjainak kötelező a testszínű harisnya viselése. Meghan Markle sokáig nem volt hajlandó ezt betartani, de egy idő után már ő is abban jelent meg a tömeg előtt, valószínűleg a királynő felhívta a figyelmét a szokások betartására.

Nincs tiltva a farmer viselése sem, a család tagjait egyre gyakrabban fotózzák lezser öltözékben, például sporteseményeken. 

A királyi esküvők legszebb ruhái: gyönyörű viseletek különböző kultúrákból

Vannak kultúrák, ahol nem a hagyományos fehér esküvői ruhában mondták ki a boldogító igent.

A királyi esküvők legszebb ruhái: gyönyörű viseletek különböző kultúrákból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük