Apró bőrkinövések a testen: mikor kell aggódni a bőrgyógyász szerint?
Bajt jelent, ha bőrkinövéseket észlelsz a testeden? Eláruljuk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tested különböző pontjain megjelenő bőrkinövések nemcsak szépséghibáknak tűnhetnek a számodra, az is megfordulhat a fejedben, hogy veszélyt jelentenek.

Fibróma
Időskori szemölcs

De vajon lehet alapja az aggodalomnak? Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyászt kérdeztük meg erről.

A bőrkinövés leggyakoribb formái

A két leggyakoribb bőrkinövési forma a fibróma és a seborrheas keratosis, vagyis az időskori szemölcs. Az előbbi egy kocsányos, bőrszínű növedék a bőrön, ami ritkábban sötétebb árnyalatú is lehet.

A seborrheas keratosis a világosbarnától kezdve egészen feketés színű is lehet, és amiben még különbözik a fibrómától, hogy lapos növedék. A mérete, a vastagsága és a színe is változhat, akár le is eshet, de általában visszanő.

Mitől jönnek létre?

Pontosan nem tudni, hogy mi miatt jönnek létre, de a fibróma nagyobb számban alakul ki azoknál az embereknél, akik az elhízás problémájával küszködnek. Az időskori szemölcs a bőr öregedésével van összefüggésben, de mindkét elváltozás érintheti a fiatal és sovány egyéneket is.

Hol jelenhetnek meg a kinövések?

Mindkét kinövési forma szinte bárhol megjelenhet a testen, azonban a fibrómák leginkább a hajlatokban képződnek, így például a nyakon, a hónaljnál, a mellek alatt vagy a lágyékhajlatban. Ugyanakkor ezek is kialakulhatnak a szemhéj alatt, illetve az arcon is.

Kell aggódni miattuk?

Dr. Csernus Krisztina szerint ezek az elváltozások többnyire ártalmatlanok, vagyis nem kell tartani attól, hogy daganattá alakulnak, hiszen jóindulatú növedékekről van szó. Akkor merülhet fel a tumor gyanúja, ha az időskori szemölcsök száma hirtelen megnő, de ez nagyon ritkán jelenthet megbetegedést. Annál, akit esztétikai szempontból mégis zavarnak a kinövések, a bőrgyógyász kauterrel, fagyasztással, szikével vagy lézerrel távolíthatja el őket.

Képek forrása: en.wikipedia.org/Oliver Riesen; James Heilman.

Pattanások a testen

Nemcsak az arcodon jelenhetnek meg pattanások, hanem a tested más részein is. Nézd meg, hogy mire utalhat, ha például a fejbőrödön vagy a nyakadon jönnek elő!

Ezt is szeretjük