Ezektől az összetevőktől tartsd távol magad, ha érzékeny a bőröd - Irritációt okozhatnak, ha kombinálod őket

Bőrpírt, bőrszárazságot és akár mikroszakadásokat is eredményezhet, ha nem megfelelően kombinálod a hatóanyagokat.

GettyImages-1390151388

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

„A kevesebb több” - egy jó szabály, amelyet a bőrápolásban általában érdemes követni; annál is inkább, ha érzékeny a bőröd.

Bár az érzékeny bőrnek valóban extra törődésre van szüksége, több hatóanyag összekeverése nem biztos, hogy az, amivel ezt elérheted. 

Ezeket az összetevőket kerüld érzékeny bőrrel 

Az aktív hatóanyagok, ha helyesen használod őket, kétségtelenül varázslatos erővel bírnak, azonban ha megfelelő ismeret nélkül alkalmazod, akkor épp ellenkező hatást érhetsz el velük.

GettyImages-499392490
Fotó: KatarzynaBialasiewicz / Getty Images Hungary

Ezért összegyűjtöttük azokat a népszerű hatóanyagokat, amelyeket jobb, ha nem keversz össze, ha érzékeny bőröd van. 

C-vitamin és retinol

A C-vitamin és a retinol két olyan összetevő, amelyet a kozmetikai termékek címkéin a leggyakrabban láthatsz. Önmagukban is rendkívül hatásosak, azonban ha együtt használod őket, az teljesen más tészta, figyelmeztet Renita Rajan bőrgyógyász. A szakember általában véve ellenzi az anyagok rétegzésének koncepcióját, és úgy véli, egy egyszerű rutin gyakran több csodát tesz, mintha sok összeférhetetlen terméket kennénk magunkra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fedezd fel a Dove Önbizalom Programját

A magabiztosság formálható. Ismerd meg a Dove Önbizalom Programját és mondj nemet a közösségi média káros szépségápolási tanácsaira. Útmutatónk támogatja a szülőket abban, hogy segítsék gyermekeiknek kiszűrni a hírfolyamaikon megjelenő ártalmas tippeket. Hiszünk abban, hogy a magabiztosság elérésével a tinédzserek képesek maximálisan kibontakoztatni képességeiket a mindennapokban.

Promóció

Határozottan óva int attól, hogy bármit is rétegezzünk a retinol fölé, különösen a C-vitamint. A retinol önmagában kell felvinni a tiszta bőrre, dörzsölés nélkül, mivel úgynevezett lipofil anyag, tehát utat tör magának a bőr belsejébe. A retinolhoz hasonlóan a C-vitamin is érzékennyé teszi a bőrt, ezért nem lehet egymásra kenni őket, viszont ha mégis rétegezned kellene, akkor a bőrgyógyász azt ajánlja, hialuronsavval, metilszulfonil-metánnal és a tranexaminsavval kombinálhatod.

Retinol és AHA-k/BHA-k

Ami a retinolt illeti, úgy tűnik, óvatosan kell vele bánni. Az AHA-k (alfa-hidroxi savak) és a BHA-k (béta-hidroxi savak) kémiai hámlasztók, amelyek az elhalt bőrt segítenek eltávolítani, viszont soha nem szabad retinollal párosítani őket. 

GettyImages-1406666778
Fotó: Tatiana / Getty Images Hungary

Rashmi Shetty bőrgyógyász kiemeli, a retinol úgy lassítja az öregedés jeleit, hogy fokozza a kollagén szintézisét, és minimalizálja a ráncokat és a finom vonalakat. Ezzel szemben az AHA-k és BHA-k hámlasztják a bőr felső rétegét, hogy elősegítsék a fiatalabb, egyenletes színű sejtek kialakulását. Ezeknek a vegyi anyagoknak a kombinálása irritációt vagy súlyos bőrszárazságot eredményezhet. 

Glikolsav és szalicilsav

A szalicilsav és glikolsav szintén gyakori összetevője a drogériás kozmetikumoknak. Önmagukban nagyon jó hatást lehet elérni velük, együtt viszont nem túl jó párosítás. A bőrgyógyász szerint a szalicilsavat még önmagában is óvatosan kell használni, mert rendkívül szárító hatású, érzékeny bőrön pedig akár égést és bőrpírt is okozhat.

GettyImages-516065928
Fotó: AzmanL / Getty Images Hungary

A glikolsav és a szalicilsav a legtöbb bőrtípus számára túl erős együtt. Mindkettő hámlasztószer, amelyek kombinálva bőrirritációt, bőrszárazságot és fokozott érzékenységet okozhatnak. Szerencsésebb, ha felváltva alkalmazod őket, vagy olyan termékeket használsz, amelyek mindkét anyagot szabályozott mennyiségben tartalmazzák. 

Kémiai és fizikai hámlasztók 

A hámlasztó hatóanyagok, például az AHA-k, BHA-k vagy az enzimek fizikai hámlasztókkal való kombinálása túlzott hámláshoz és irritációhoz vezethetnek. A fizikai hámlasztók mechanikusan hámlasztják a bőrt, így a kémiai hámlasztókkal való ötvözése megzavarhatja a bőr védőrétegét, és bőrpírt, érzékenységet vagy akár mikroszakadásokat is okozhatnak. 

A Vogue által megkérdezett bőrgyógyászok mindegyike azt vallja, a jó dolgok egyszerűek, és a bőröd meg fogja köszönni, ha mértékletes vagy a hatóanyagokkal. 

Olvass tovább! 10 gyógynövény, ami segít a kisebesedett, száraz bőrön

A száraz, sebes bőr nemcsak esztétikai problémát jelent, hiszen irritációval, erős fájdalommal is jár, és nehezen regenerálódik. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük