Hogy tisztítsd a bizsu ékszereket, hogy sokáig ragyogóak legyenek? Így nem kopnak le, nem mennek tönkre
Mutatunk néhány házi praktikát, melyekkel kíméletes, de hatékony lesz a bizsu ékszerek tisztítása. Nem kopnak majd le, és visszanyerik ragyogásukat.

ekszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bizsu ékszerek nagy előnye, hogy igen olcsón beszerezhetőek, így az is viselhet sikkes kiegészítőket, aki nem engedheti meg magának a drága darabokat. Rengeteg sikkes változat kapható belőlük, és új korukban sokszor majdnem olyanok, mintha valódi aranyból vagy ezüstből készültek volna. 

Nagy hátrányuk viszont, hogy hamar elszíneződnek, elvesztik ragyogásukat, mattá válnak, a nem megfelelő tisztítás hatására pedig lekopnak. Bár utóbbit megelőzni nem lehet, késleltetni viszont igen. Mutatunk néhány trükköt, melyekkel nem fenyegeti ez a veszély a bizsujaidat: a következő házi módszerekkel kíméletesen, de hatékonyan takaríthatod őket, hogy visszanyerjék fényüket. 

Így tisztítsd a bizsu ékszereket

Szappanos vagy mosogatószeres víz

A leginkább javasolt praktika az olcsó ékszerek tisztításához a langyos, szappanos vagy mosogatószeres vizes öblítés. Önts egy kis tálba vizet, majd adj hozzá kímélő folyékony szappant vagy mosogatószert, és hagyd ázni a kiegészítőket 10 percig, ezután pedig óvatosan dörzsöld meg őket puha fogkefével. Ha kész vagy, tedd őket egy törölközőre, és várj, amíg teljesen meg nem száradnak. 

Ecet vagy citromlé

Az is jó megoldás, ha 3-4 deci vízbe két evőkanál ecetet vagy citromlevet öntesz, és ezekben áztatod tíz percig az ékszereket. Segítenek fellazítani a szennyeződéseket, és visszaadják a kiegészítők fényét. Ha letelt az idő, jöhet egy kis fogkefés tisztítás, majd pedig a szárítás. Észre fogod venni, mennyivel szebben csillognak ezután a kedvenceid.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szódabikarbóna vagy fogkrém

A szódabikarbóna igazi ezerarcú csodaszer, nemcsak a főzésben, hanem a szépségápolásban és a takarításban is nagy hasznát veheted. Nem meglepő, hogy az ékszerek tisztításához is használható. Bélelj ki egy tálat alufóliával, önts bele 3-4 deci langyos vizet, adj hozzá egy evőkanál sót és ugyanennyi szódabikarbónát, és hagyd ázni öt-tíz percig a kiegészítőt. A keverék magától is lepucolja a bizsut, de rásegíthetsz kis kézi dörzsöléssel. Végül tiszta konyharuhával töröld szárazra óvatosan.

A fogkrém szintén alkalmas a feladatra: nyomj belőle egy kicsit egy puha sörtéjű fogkefére, kíméletesen dörzsöld át vele az ékszert, hagyd rajta pár percig, majd öblítsd le hideg vízzel.

Fontos azonban, hogy bármelyik módszert is alkalmazod, ne vesd be túl sűrűn, csak akkor, ha már úgy érzed, tényleg szükséges a tisztítás. A bizsuk kopását ugyanis nem lehet megelőzni.

Így tüntesd el az izzadságfoltot a pólóból

Akármennyire is figyel az ember az alapos mosásra, az izzadság és a dezodor egy idő után sárga foltot hagyhat a fehér felsőkön, mellyel már a megszokott tisztítószerek sem mindig képesek megküzdeni. Néhány házi módszerrel ugyanis kiszedheted a csúnya elszíneződést: a következők akár már fél óra alatt hatnak. De fontos, hogy csak olyan anyagokon alkalmazd őket, amelyek nem túl kényesek. Egy pamut- vagy lenfelsőnél azonban remekül beválnak.

Ezt is szeretjük