Így nem megy tönkre pár alkalom után a nejlonharisnya: nem mindegy, hogyan mosod, és hogy húzod fel
Néhány apróságra oda kell figyelned, ha azt szeretnéd, hogy többször is viselhess egy harisnyát.

harisnya cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a harisnya az őszi-téli szezon egyik nélkülözhetetlen kiegészítője, az is biztos, hogy sokaknak meggyűlik vele a baja. Számos darab már az első néhány viselésnél kilyukad, a legrosszabb esetben pedig természetesen a munkanap közepén fut fel, amikor persze senkinek nincs ideje, lehetősége újat venni.

Nehéz olyan harisnyát találni, ami igazán strapabíró, és akár több hónapon keresztül is bátran hordható. A vásárlásnál érdemes jó minőségű, vastagabb változatokat választani, de otthon is tehetsz azért, hogy tovább tartson a darab. Ezeket a trükköket érdemes bevetned, ha nem akarsz mindig másikat vásárolni.

Fagyaszd le, miután megvetted!

Valóban bizarrul hangzik, de ha hosszan tartó harisnyára vágysz, a kibontás után az legyen az első dolgod, hogy beteszed a csap alá, majd a fagyasztóba egy lezárható zacskóban. Ha leöblíted hideg vízzel, kicsavarod, aztán lehűtöd, akkor a hőmérséklet egy kicsit megszilárdítja, stabilabbá és strapabíróbbá teszi a szálait, így pedig meghosszabbítja az életét.

harisnya 3
Fotó: Creatas Images / Getty Images Hungary

Így húzd fel

A harisnya sokszor a felhúzásnál szakad el, ezért nagyon kell figyelni közben. Vegyél le minden ékszert, nehogy beleakadjanak, és a körmeidre is figyelj, mert ha egy kicsit is be vannak szakadva, vagy nincsenek simára reszelve, gyorsan búcsút mondhatsz a darabnak. Nyúlj bele az egyik lábszárába, óvatosan görgesd fel a kezedre úgy, hogy ökölbe szorítod az ujjaidat, majd helyezd a lábujjaidat a lábrészébe a varráshoz, és húzd fel a térdedig, aztán ismételd meg a folyamatot a másik lábadon. Ha megvagy, óvatosan húzd tovább felváltva a derekadig, végül pedig ellenőrizd, kényelmes-e, a helyén vannak-e a varrások, valamint a sarok- és derékrész.

A cikk az ajánló után folytatódik

Figyelj a mosásra és a szárításra!

A harisnyát is kell mosni, de nagyon nem mindegy, hogyan teszed ezt. A legjobb, ha kézzel öblíted ki langyos vízben, hogy a legkevésbé sérülhessen az anyag, a mosógépes tisztítás ugyanis megviselheti, és akár be is akadhat a dobba vagy a többi ruhadarabba. A szárítás során semmiképp ne tegyél rá csipeszt, inkább terítsd ki valahova úgy, hogy ne húzódjon, ne nyúljon. Radiátorra se tedd, mert a forró hőmérséklet miatt deformálódhatnak a szálak.

A tárolás is okozhatja a vesztét

Hatalmas hiba, ha a melltartók vagy a bugyik között tárolod a harisnyákat, a fehérneműk fémrészletei, sőt még az erősebb anyagból készült csipke is beleakadhat a szálakba, és kihúzhatja, kilyukaszthatja őket. Érdemes egy külön helyet találni nekik, esetleg rekesszel elválasztani őket, illetve tárolódobozba tenni, és egyenként szépen felcsavarva elpakolni.

Praktikus trükkök a téli csizmákhoz

Nem kell feltétlenül méregdrága spray-kre, ápolókra költened ahhoz, hogy víz- és kosztaszítóvá tedd a csizmádat, vagy éppen megújítsd, még fényesebbé varázsold az anyagát. Sőt, csúszásgátlós talpat is pillanatok alatt csinálhatsz pár technika bevetésével. A következő házi módszerek megoldják a leggyakoribb téli cipőgondokat: életmentő tippeket mutatunk, amiket neked is ismerned kell.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük