Konyhalányból lett szupermodell és stílusikon: Christian Dior véletlenül fedezte fel Alla Ilchunt

Christian Dior különleges múzsájának történetét kevesen ismerik. Pedig Alla Ilchun nemcsak szupermodell, de kora igazi stílusikonja is volt.

Alla Ilchun modell
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ugyanúgy, ahogyan a művészek jó részének, a divattervezőknek is vannak múzsáik, akik megihletik őket karrierjük során. Christian Diort aktív évei alatt számos különböző hölgy inspirálta, többek között Marlene Dietrich, Olivia de Havilland, Grace Kelly vagy épp Elizabeth Taylor. De volt egy gyönyörű nő, akiért bár rajongott a dizájner, ma mégis kevesen ismerik a nevét.

Alla Ilchunról rengeteg fotó, ám életéről viszonylag kevés információ maradt fenn annak ellenére, hogy a ’40-es, ’50-es évek, illetve a Dior-ház ikonikus modellje volt. Élettörténetét teljes homály fedte volna, ha egy kazah közgazdász és diplomata, Berlin Irishev nem talál egy róla készült festményt Párizsban, és nem kezd nyomozni utána.

Konyhalányból lett Christian Dior modellje

A titokzatos hölgy édesanyja, Tatiana orosz származású volt, míg édesapja egy kazahsztáni városban, Almatiban született. A család egy ideig Kínában élt, 1917-ben költöztek Párizsba, ahol Alla mosogató konyhalányként kezdte pályafutását. A II. világháború alatt csatlakozott a francia ellenálláshoz, és ápolóként is tevékenykedett. Korábban eszébe sem jutott, hogy pincérnőn vagy szakácsnőn kívül bármi más lesz majd belőle, nem álmodott hírnévről vagy fényes modellkarrierről. De egy véletlen találkozás megváltoztatta az egész életét.

alla ilchun 1
Fotó: Pinterest

Egyszer elkísérte egy francia barátját a Dior-házba. Amikor a lobbiban várt, észrevette, hogy a próbatermekből kíváncsi tekintetek kukucskálnak ki a függönyök mögül, és őt vizslatják. Egy idő után megelégelte a nézelődőket, és elindult felfelé a lépcsőn, hogy megkeresse ismerősét. Ekkor azonban odalépett hozzá egy hölgy, és közölte vele: Christian Dior nagyon szívesen megismerné őt közelebbről. Alla Ilchun természetesen beleegyezett a találkozásba. Ezután az ott dolgozó nő egy szobába vezette, ahol új ruhát és magas sarkút kapott, kontyba kötötték a haját, vörösre rúzsozták az ajkait, majd egy emberekkel teli helyiségbe vezették. Bár ő akkor észre sem vette, hogy maga a tervező is ott volt, hamarosan közölték vele: beválasztották a modellek közé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Múzsa, szupermodell és stílusikon

Állítólag első pillantásra elvarázsolta a tervezőt 47 - később 49 - centis derekával, nőies alakjával és gyönyörű, egzotikus külsejével. Úgy tudni, ő volt az első ázsiai hölgy, akit a dizájner alkalmazott. Alla élete innentől teljesen megváltozott. Szinte napi rendszerességgel ruhapróbákra járt, fotózásokon, divatbemutatókon vett részt, és egyre több figyelem irányult rá. Christian Diorral is közeli kapcsolatot alakítottak ki: a férfi a múzsájának és a talizmánjának nevezte a modellt, ugyanis minden show, amin részt vett, hatalmas sikert aratott.

A törékeny alkatú, különleges szépségű hölgy lenyűgözte az embereket. Mihelyst lesétált a kifutóról, a hírességek máris meg akarták venni azt a ruhát, amit viselt, míg más nők ikonikus fekete tusvonalát utánozták le. Egyesek szerint ő tette sikkessé a cicaszemsminket is. Igazi stílusikon volt a '30-as évektől kezdve egészen az ’50-es évekig, mozdulatait, járását és öltözködését mindenki másolni akarta. A szóbeszéd szerint voltak, akik még plasztikai műtéteket is bevállaltak, hogy hasonlítson a szemük a szupermodellére. 

alla ilchun 2
Fotó: Pinterest

Alla Ilchun közel húsz évig dolgozott a Dior-háznak, Christian Dior halála után Yves Saint Laurent és Marc Bohan is alkalmazta. Élete során kétszer ment férjez: először a fotós Mike de Dulmenhez, akitől két fia született, majd a szintén fényképész Igor Mukhinhoz. A modellkedést állítólag akkor hagyta abba, amikor már erősebben észlelte az öregedés jeleit az arcán. Azt szerette volna ugyanis, ha gyönyörű, fiatal nőként marad meg a világ emlékezetében. Visszavonulása után már nem vett részt több fotózáson, és távol maradt a nyilvánosságtól egészen 1989-es haláláig.

Donyale Luna, az első fekete szupermodell

Egy gyönyörű, elszánt, ámde tragikus sorsú fiatal nő hatalmas változásokat hozott a divatiparba. Donyale Lunát tartják a világ első fekete szupermodelljének: ő volt az, aki először szerepelhetett a legnagyobb divatmagazin borítóján, és aki kikövezte az utat tehetséges utódai előtt. 

Ő volt a világ első fekete szupermodellje: a 33 évesen elhunyt Donyale Luna tragikus története

Donyale Luna volt az első színesbőrű nő, aki a Vogue címlapján is szerepelt. Nehézségekkel és küzdelmekkel kikövezett élete korán tragikus véget ért.

Elolvasom

Képek: Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest

Ezt is szeretjük