4 látványos eredményt hozó módszer pattanások ellen

Hiába hagytad el a kamaszéveidet, a pattanások megmaradtak? Próbáld ki biztos módszereinket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Az orrhegyen éktelenkedő hatalmas pattanás komoly problémát okozhat az orr gazdájának - és az orr gazdájához beszélőknek is, akik folyamatosan az orrot bámulják.

Az akné különböző bőrelváltozások, így a pattanás, a mitesszerek és a pörsenés összefoglaló neve. A bőrelváltozásokban az a közös, hogy a bőr pórusai eltömítődnek, és az elzáródás miatt gyulladás léphet fel.

Az aknét az elváltozás súlyossága alapján négy típusba sorolhatjuk. A néhány fehér vagy fekete fejű dudor a legenyhébb forma. A negyedik, legsúlyosabb típus esetén nagyobb bőrfelületen sok fehér és fekete fejű dudor, gennyes hólyagok, csomók és ciszták találhatók.

Ebben a stádiumban gyakori a súlyos bőrgyulladás is. Ilyenkor mindenképpen érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt. A súlyos, kezeletlen akné maradandó bőrhegesedést okozhat ugyanis.

A probléma néhány embert fiatal felnőtt, sőt, idős koráig is elkísérhet. Nőknél akár 25-35 éves kor között, sőt, még ennél idősebb korban is kialakulhatnak pattanások.

Mi okozza a pattanásokat?

Kutatások azt bizonyítják, hogy bizonyos fogamzásgátló tabletták szedése is kiválthat aknét. Ha fogamzásgátlót szedsz, és aknéd van, jelezd a nőgyógyásznak. Lehetséges, hogy más készítményt ajánl, vagy egyéb, nem hormonális fogamzásgátló módszert javasol.

A pattanás voltaképpen bőrgyulladás, amit a nyomkodás tovább súlyosbít, sőt, kellemetlen fertőzést is okozhat, ha megpróbálod eltüntetni. Normális esetben egy pattanás egy hétig tart, utána elmúlik magától.

 

A fehér fejű pontok oka a bőrpórusok eltömődése. Gyökerük sokkal kisebb, mint a fekete mitesszeré. Amikor a fehér pöttyöt nyomkodod, a benne lévő faggyút a bőrbe préseled, vagyis elősegíted a pattanás kialakulását.

Mit tehetsz ellene?

A legtöbb pattanást általában jobb békén hagyni, egy bizonyos típus azonban szakszerű kezeléssel eltávolítható. Előfordul, hogy a pattanás közepén sárga gennypont tűnik fel, mely enyhe nyomás hatására általában kipattan. Miután a genny kijött, a pattanás gyorsabban gyógyul. Ha viszont rosszul nyomod, a genny a bőr mélyebb rétegeibe jut, ami súlyosbítja a problémát. Ha nem tudod, hogyan kell a pattanással elbánni, inkább hagyd békén.

A mitesszereket ezzel szemben ki lehet tisztítani, sőt, nyomkodással is eltüntethetőek. A mitesszer valójában egy nagyon eltömődött pórus. A pórusban lévő anyag tömör, a pórus teteje kiszélesedett.

Gőzöld át az arcod kamillateával, és utána állj neki a mitesszerirtásnak. A kinyílt pórusokból könnyebben távozik a piszok és a faggyú.

Akné ellen benzoil-peroxid-tartalmú gyógyhatású készítményekkel is küzdhetsz. Ezek hatásukat gyakorlatilag két hatóanyag segítségével fejtik ki. A felszabaduló peroxid elpusztítja a pórusokban az aknét okozó baktériumot, a benzoil pedig a pórusokat eltömítő faggyú termelését gátolja a faggyúmirigyekben.

Az akné elleni gyógyhatású készítmények általában gél, folyadék, tinktúra és krém formájában kaphatóak. A vizes gél használata irritálja legkevésbé a bőrt. A készítményt esténként hagyd a bőrön egy órán át, aztán lefekvés előtt jó alaposan mosd le, különösen a szem és a nyak környékén.

Hogyan küzd Hollywood a pattanások ellen?

Azt hiszed, hogy az a kis pattanás az arcodon csúnya? Nos, képzeld el, hogyan éreznéd magad, ha a probléma akkora lenne, mint egy konyhai szemetesedény!

A pattanás ugyanis ilyen méretűnek tűnne a mozivásznon. Bette Davis gyönyörű, nagy szemét senki sem vette volna észre, ha az orra hegyén egy pattanás éktelenkedett volna. De hát a néző sohasem lát pattanásokat, fekete vagy fehér pöttyöket a sztárok arcán. Vajon miért nem? A sztároknak soha nincs a bőrén semmi folt?

- Lefogadhatják, hogy van - mondja a hollywoodi sminkmester, Maurice Stein. - A különbség csupán annyi, hogy a színészek nem engedhetik meg maguknak, hogy a pattanásokat a nézők is lássák.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

PromócióA mindig rosszkor megjelenő pattanások ellen csak a gerillaháború az igazán hatékony. Következzék most néhány jól bevált csodafegyver Hollywood harci mezejéről. Stein módszereit a világ legdrágább arcain próbálta ki. Stein szerint a rózsaszín, piros vagy lila elszíneződéseket tökéletesen el lehet tüntetni.
- Ehhez olyan alapozót kell keresni, melynek igen magas a festékanyag-tartalma - mondja. Minél több az alapozó grammonkénti festékanyag-tartalma, annál nagyobb az esély arra, hogy még vékonyan felkenve is megfelelően takarjon. Amikor egy művész arcán elfedek egy pattanást, 50-70%-os festéktartalmú sminket keresek. A legtöbb alapozó átlagos festéktartalma 15-18% körül van.

Tegyél egy próbát! A különféle termékek festékanyag-tartalmát ránézésre nem lehet megállapítani: ki kell próbálni. Dörzsölj egy keveset a bőrre. Ha a színe olyan erős, hogy alatta nem látod a saját bőrszínedet, akkor az alapozó festékanyag-tartalma magas, és jól eltakarja a foltokat.
 

Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük