Állandóan visszatérő, gyulladt akné: amikor már az orvos segít, nem a kozmetikus
Van, hogy a pattanások csak a mögöttes okok feltárásával, különböző orvosok segítségével tűnnek el végleg.

pattanas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengetegen küzdenek tinikorukban súlyos aknéval, de sokan felnőttként sem szabadulnak meg ettől a problémától. Hiába a legjobb kozmetikumok, az odafigyelés és a törődés, előfordul, hogy mégsem akar teljesen elmúlni.

A bőrproblémák esetén általában mindenkit csak a külseje zavar. Pedig a nagyobb gond az, hogy komoly betegségek állhatnak a problémás bőr mögött, ezért a nem múló vagy visszatérő, gyulladt pöttyökkel fontos orvoshoz fordulni. A kozmetikus ilyenkor nem feltétlenül jó megoldás, inkább a bőrgyógyász segíthet. De rajtuk kívül is van jó néhány olyan, eltérő szakterületű orvos, akihez érdemes fordulni, pedig a legtöbben nem is gondolnának rájuk. Tajti Ildikó A tiszta bőr titka című könyvében leírja, hova érdemes menni, ha valaki fel akarja tárni az akné mögött rejtőző okokat, és meg akar szabadulni a problémától.

Gócok és betegségek

Gócnak az orvostudomány a szervezetben elzárt helyen lévő, sokszor fertőzéses eredetű, gyulladt szövetállományt nevezi, mely évekig rejtetten megbújhat. De folyamatosan ingerli az immunrendszert, így egy idő után különböző tüneteket idézhet elő. Ez és egyéb betegségek is okozhatnak durva pattanásokat az arcbőrön.

Mikor normális, és mikor kell orvoshoz fordulni?

Tinédzserkorban a hormonális változások elegendőek ahhoz, hogy bőrzsírosodást, eltömődött pórusokat és aknét okozzanak. Nem feltétlenül kell ilyenkor mindenféle egyéb okot keresni a dolog mögött. Emellett a várandósság időszakában is megváltozik a hormonháztartás, amitől szintén problémássá válhat a bőr. Minden más esetben ajánlott bőrgyógyászhoz menni, aki odafigyel a belső okokra, és a tünetek alapján képes behatárolni, hogy valószínűleg mi húzódhat meg mögöttük. Ez alapján küld el laborvizsgálatokra, további szakorvosokhoz. Néhány más szakterületen is érdemes azonban kutakodni, orvosokat felkeresni.

Mikor keress fel endokrinológust?

Ha hormonális okokra lehet gyanakodni, endokrinológushoz kell menni. Ha például valaki hirtelen, ok nélkül hízik vagy fogy, erős menstruációs fájdalmai vannak, illetve pajzsmirigyproblémákra, PCOS-re lehet gyanakodni, ilyen orvost kell felkeresni. Gyakori manapság az inzulinrezisztencia is, és előfordul, hogy ez áll a bőrproblémák hátterében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Néha még nincs érzékelhető tünet egy-egy betegségnél, amikor a bőrön viszont már megjelennek a figyelemfelhívó, apró jelek: hajhullás, pattanások, rosacea, romló, ekcémás tünet. Gyakran bőrtünettel vagy hajproblémával indul a pajzsmirigybetegség, de a PCOS is. Ezeket általában más gondok szintén kísérik, mint a fáradékonyság, az étvággyal kapcsolatos panaszok, a szőrnövekedési zavar és a feszültségérzés. Amennyiben bizonytalan általános panaszok és bőrtünetek egyaránt jelentkeznek, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Gasztroenterológus és urológus

Ha a gyomorral is van probléma, érdemes gasztroenterológust felkeresni, és ételallergia-, illetve ételintolerancia-tesztet készíttetni. Gyomorfájást, rossz emésztést, refluxot, puffadást többek között a Helicobacter pylori nevű fertőzés okoz, de más okok is előfordulhatnak. A gyomorgondok és az ételallergia szintén kihathat a bőr állapotára.

Urológiai problémákat egyaránt okozhatnak fertőzések, ezért érdemes lehet akár külön urológushoz is elmenni, ha erre gyanakszol.

Hova érdemes még elmenni?

  • Háziorvoshoz, hogy utaljon be nagylaborra - vér-, széklet- és vizeletvizsgálatra.
  • Nőgyógyászhoz szűrésre, de erre egyébként is szükség van évente.
  • Fogászati kontrollra, mert a gyulladások is okozhatnak bőrproblémákat.
  • Fül-orr-gégészetre is érdemes elmenni.
Rengetegen küzdenek különböző bőrproblémákkal, legfőképpen pattanásokkal, aknéval vagy rosaceával, melyektől sokszor igen nehéz megszabadulni. Sajnos nem tűnnek el egyik napról a másikra, de a kitartó munka meghozza a gyümölcsét. Tajti Ildikó A tiszta bőr titka című könyve, melyben Dr. Kriston Renáta is közreműködött bőrgyógyász és kozmetológus szakértőként, segítséget biztosít ahhoz, hogy hogyan és merre indulhat el valaki a tiszta, egészséges, gyönyörű bőrhöz vezető úton. Ha érdekel a könyv, ide kattintva megvásárolhatod.
Ezt is szeretjük