Egy poharat állított az acetonba - Aztán olyasmi történt, amire nem számítanál

Ijesztő, mire képes a körömlakklemosó hatóanyaga!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Ha rendszeresen és szívesen pingálod a körmeidet, akkor valószínűleg már jól ismered a körömlakklemosók jellegzetes szagát, illetve az azt okozó acetont. A manikűrözés rajongóit azonban egy meglepő videó sokkolja az interneten, melyet látva kétszer is meggondolja az ember, hogy acetontartalmú termékeket használjon-e továbbra is.

A videó a YouTube-on a Let's Melt This - azaz Olvasszuk el - csatorna feltöltésében jelent meg. A felvételben azt láthatod, hogy a tálkába öntött, átlátszó aceton - mely továbbra is számos körömlakkot eltávolító termékben jelen van - hogyan old fel egy műanyagcsészét.

Miért olyan ijesztő ez?

Amint a pohár az acetonal érintkezik, a csésze masszává olvad, és nem marad belőle más, mint némi felismerhetetlen, fehér trutyi. A látvány egy cseppet sem gusztusos.

Mi áll a reakció hátterében? Az aceton egy erős, poláris, szerves oldószer, amely kismértékben savas, így oldja a műanyagok egy részét, sőt, képes eltávolítani egy sor olajat, ragasztót és festéket is, ezért használható körömlakklemosásra.

A körömlakk száraz állapotában nem más, mint egy polimerekből álló réteg a körmödön, melyet a benne található számos pigment tesz színessé.

A videóban az kerül bemutatásra, hogy az aceton miként bánik el a polisztirénnel, mely polimert a sztirofóm előállítása során használják. Mivel ennek a műanyagnak nagyon nagy része levegőbuborék, a folyamat igazán látványos, hiszen kis mennyiségű körömlakklemosó is sokat képes belőle feloldani. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan hat a kezedre az aceton?

Az aceton az olajokat és a bőr természetes zsírosságát is oldja, így erősen szárít, sőt, a körmeidet is meggyengítheti, elsárgíthatja. A cseppet sem kíméletes anyagot a manikűrözés során ha csak lehet, érdemes elkerülni. A boltok kínálatában ma már választhatsz alacsony acetontartalmú termékek közül, vagy kipróbálhatsz teljesen acetonmentes körömlakklemosókat, melyek gyengédebbek a körmeidhez.

A vásárlás során figyelj oda, hogy ne válassz véletlenül acetont tartalmazó, illatosított lemosót, mely ugyan többé-kevésbé mentes az oldószer szúrós szagától, mégis éppen annyira káros, mint a büdösebb rokonai. Olvasd el inkább az összetevők listáját!

Nagyon veszélyes, ha ezt kened a bőrödre: pedig sokan ajánlják

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük