A bőröregedés 3 első jele
Még időben lelassíthatod
A bőröd kíméletlenül árulkodik az öregedés mértékéről. Vedd észre a jeleket, és avatkozz be még időben! Eláruljuk, hogyan!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A biológiai öregedés a külső, károsító hatásoktól függetlenül minden emberben végbemegy. Ezt a természetes folyamatot nagymértékben nem befolyásolhatod, de egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a stressz kerülésével késleltetheted.

Bőröd több öregedési fázison megy keresztül, így szerencsére figyelheted a változásokat, és közbeléphetsz, hogy tovább megőrizhesd szépségedet.

Száraz bőr és az első ráncocskák

A verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek működése a 30. életév után lassulni kezd, ahogyan a szervezet kollagéntermelése is. Bőröd sokkal szárazabb lesz, gyakrabban viszket, és sajnos megjelennek rajta az első ráncok.

Ha azonban még ebben az életkorban is vannak pattanásaid, mert zsíros a bőröd, az öregedés szempontjából szerencsésebbnek mondhatod magad, mint a száraz vagy normál bőrűek, mert a ráncosodás csak később kezdődik meg nálad.

Bármelyik csoportba tartozol, a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló készítmények rendszeres használatával sokat tehetsz bőröd egészségéért. És jó, ha tudod, hogy a hidratálást minél előbb, már a 20-as éveid elején el kell kezdened, később hálás leszel érte magadnak, hogy már korán odafigyeltél.

Sápadt, fakó bőr és egyenetlen pigmentáció

A pigmentet termelő melanociták a harmincas években kezdenek kiégni, így bőröd sokkal sápadtabb és fakóbb lesz, és már a smink sem mutat úgy rajta, mint régen.

Ennek oka, hogy a napsugárzás káros hatásainak kevésbé tud ellenállni, és egyenetlen pigmentáció is kialakulhat, azaz barna foltok jelenhetnek meg, főleg az arcodon. A különböző, magas faktorszámú, halványító, hidratáló krémeket éppen erre a problémára kísérletezték ki - bár az áruk nem alacsony, megérik a befektetést, ha szeretnél sokáig szép maradni.

A fakóság arra is utalhat, hogy a bőr már nem tudja olyan mértékben hasznosítani a tápanyagokat. A test 25 éves korig építkezik, utána viszont csak fogyaszt, tehát oda kell figyelni, hogy megfelelő legyen a tápanyagbevitel, a vitaminok és ásványi anyagok semmilyen krémmel nem pótolhatók.

Fontos!                                                                                             Elképesztő adat, de a bőr öregedésének 80%-áért a napsugárzás a felelős. Ennek tudatában lehetőleg ne napozz sokat, vagy, ha mégis kint tartózkodsz, használj naptejet!

Elvékonyodó, rugalmatlan bőr

Ahogy múlnak az évek, a fibroblasztok működése csökken, így egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik a bőrödben, ami egyébként a feszességért felelős. Mivel az izmok feszessége csökken, a bőr felszíne alatti zsír is átrendeződik, ami idővel petyhüdtté és pergamenszerűvé teszi azt.

Az arcizmok rendszeres masszírozásával a feszesség nagymértékben fokozható: ezt a kozmetikai szalonokban alkalmazzák, de, ha odafigyelsz, te is elleshetsz néhány mozdulatot, és otthon is kipróbálhatod. A kollagént tartalmazó krémek szintén javíthatják a bőröd állapotát.

Csökkent immunreakció és regenerálódási képesség

A bőrben találhatóak az úgynevezett Lagerhan-sejtek. Ezek az immunrendszer receptorai, melyek a szervezetbe jutó anyagok és mérgek jelenlétét jelzik. Amikor a Lagerhan-sejtek elöregednek, a bőrizgató hatású anyagokkal érintkezve nem közvetítenek gyors immunválaszt. Így sokkal jobban károsodik a bőr, mert természetes úton már nem tud hatékonyan méregteleníteni.

Az idő múlásával a szervezet kevésbé tudja helyreállítani a szabadgyökök okozta károkat is, így a sejtekben végbemenő negatív változások felgyorsulnak. A szabadgyökök megkötésének leghatékonyabb ellenszere a sok antioxidánst tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

Ne feledd, minél intenzívebb színű egy gyümölcs, annál több benne a fiatalító anyag. Használd ki a nyári gyümölcsszezont, és étkezz egészségesebben, mert ettől szebb is leszel!

Mit tehetsz még?

Jó, ha mindennap tudatosítod magadban, hogy a szépséged legfőbb ellensége a káros UV-sugárzás, és, mivel ez egyre nagyobb mértékű, te is egyre kevesebb időt tartózkodhatsz a napon. A másik öregedésgyorsító a környezetszennyezés, és nem csupán a városi szmogos levegő, hanem a dohányzás is.

Ezek mind pusztítják a kollagént és az elasztinrostokat a bőrödben, és nap mint nap támadást indítanak a fiatalságod és a szépséged ellen. A fenti tanácsok betartása mellett jó, ha vásárolsz egy kondibérletet is, és beiktatod életedbe a rendszeres mozgást, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is odafigyelsz.

Ha nem teszel semmit, az eredmény lehangoló lesz: száraz, egyenetlen és foltos bőr, mély ráncokkal és kitágult hajszálerekkel tarkítva!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük