A bőröregedés 3 első jele

Még időben lelassíthatod

A bőröd kíméletlenül árulkodik az öregedés mértékéről. Vedd észre a jeleket, és avatkozz be még időben! Eláruljuk, hogyan!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

A biológiai öregedés a külső, károsító hatásoktól függetlenül minden emberben végbemegy. Ezt a természetes folyamatot nagymértékben nem befolyásolhatod, de egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a stressz kerülésével késleltetheted.

Bőröd több öregedési fázison megy keresztül, így szerencsére figyelheted a változásokat, és közbeléphetsz, hogy tovább megőrizhesd szépségedet.

Száraz bőr és az első ráncocskák

A verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek működése a 30. életév után lassulni kezd, ahogyan a szervezet kollagéntermelése is. Bőröd sokkal szárazabb lesz, gyakrabban viszket, és sajnos megjelennek rajta az első ráncok.

Ha azonban még ebben az életkorban is vannak pattanásaid, mert zsíros a bőröd, az öregedés szempontjából szerencsésebbnek mondhatod magad, mint a száraz vagy normál bőrűek, mert a ráncosodás csak később kezdődik meg nálad.

Bármelyik csoportba tartozol, a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló készítmények rendszeres használatával sokat tehetsz bőröd egészségéért. És jó, ha tudod, hogy a hidratálást minél előbb, már a 20-as éveid elején el kell kezdened, később hálás leszel érte magadnak, hogy már korán odafigyeltél.

Sápadt, fakó bőr és egyenetlen pigmentáció

A pigmentet termelő melanociták a harmincas években kezdenek kiégni, így bőröd sokkal sápadtabb és fakóbb lesz, és már a smink sem mutat úgy rajta, mint régen.

Ennek oka, hogy a napsugárzás káros hatásainak kevésbé tud ellenállni, és egyenetlen pigmentáció is kialakulhat, azaz barna foltok jelenhetnek meg, főleg az arcodon. A különböző, magas faktorszámú, halványító, hidratáló krémeket éppen erre a problémára kísérletezték ki - bár az áruk nem alacsony, megérik a befektetést, ha szeretnél sokáig szép maradni.

A fakóság arra is utalhat, hogy a bőr már nem tudja olyan mértékben hasznosítani a tápanyagokat. A test 25 éves korig építkezik, utána viszont csak fogyaszt, tehát oda kell figyelni, hogy megfelelő legyen a tápanyagbevitel, a vitaminok és ásványi anyagok semmilyen krémmel nem pótolhatók.

Fontos!                                                                                             Elképesztő adat, de a bőr öregedésének 80%-áért a napsugárzás a felelős. Ennek tudatában lehetőleg ne napozz sokat, vagy, ha mégis kint tartózkodsz, használj naptejet!

Elvékonyodó, rugalmatlan bőr

Ahogy múlnak az évek, a fibroblasztok működése csökken, így egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik a bőrödben, ami egyébként a feszességért felelős. Mivel az izmok feszessége csökken, a bőr felszíne alatti zsír is átrendeződik, ami idővel petyhüdtté és pergamenszerűvé teszi azt.

Az arcizmok rendszeres masszírozásával a feszesség nagymértékben fokozható: ezt a kozmetikai szalonokban alkalmazzák, de, ha odafigyelsz, te is elleshetsz néhány mozdulatot, és otthon is kipróbálhatod. A kollagént tartalmazó krémek szintén javíthatják a bőröd állapotát.

Csökkent immunreakció és regenerálódási képesség

A bőrben találhatóak az úgynevezett Lagerhan-sejtek. Ezek az immunrendszer receptorai, melyek a szervezetbe jutó anyagok és mérgek jelenlétét jelzik. Amikor a Lagerhan-sejtek elöregednek, a bőrizgató hatású anyagokkal érintkezve nem közvetítenek gyors immunválaszt. Így sokkal jobban károsodik a bőr, mert természetes úton már nem tud hatékonyan méregteleníteni.

Az idő múlásával a szervezet kevésbé tudja helyreállítani a szabadgyökök okozta károkat is, így a sejtekben végbemenő negatív változások felgyorsulnak. A szabadgyökök megkötésének leghatékonyabb ellenszere a sok antioxidánst tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ne feledd, minél intenzívebb színű egy gyümölcs, annál több benne a fiatalító anyag. Használd ki a nyári gyümölcsszezont, és étkezz egészségesebben, mert ettől szebb is leszel!

Mit tehetsz még?

Jó, ha mindennap tudatosítod magadban, hogy a szépséged legfőbb ellensége a káros UV-sugárzás, és, mivel ez egyre nagyobb mértékű, te is egyre kevesebb időt tartózkodhatsz a napon. A másik öregedésgyorsító a környezetszennyezés, és nem csupán a városi szmogos levegő, hanem a dohányzás is.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek mind pusztítják a kollagént és az elasztinrostokat a bőrödben, és nap mint nap támadást indítanak a fiatalságod és a szépséged ellen. A fenti tanácsok betartása mellett jó, ha vásárolsz egy kondibérletet is, és beiktatod életedbe a rendszeres mozgást, továbbá a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is odafigyelsz.

Ha nem teszel semmit, az eredmény lehangoló lesz: száraz, egyenetlen és foltos bőr, mély ráncokkal és kitágult hajszálerekkel tarkítva!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük