A 3 legerősebb ránctalanító tápanyag

Nem csak a krémek segíthetnek abban, hogy fiatal maradjon a bőröd. Figyelj oda, hogy minden szükséges tápanyaggal ellásd a szervezetedet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Ez is érdekelhet
Sóbors
Top olvasott cikkek

Érthető, ha sokáig szeretnéd megőrizni bőröd feszességét és arcod ránctalanságát, és az is, ha erre áldozol is némi pénzt. A technika, jobban mondva a kémia fejlődésével számos lehetőség tárul az öregedést elkerülni vágyó nők elé - de vajon eszedbe jutott, hogy a krémek mellett a bőrnek belső motorra, jobban mondva olajra is szüksége van, amitől sokáig egészséges marad?

A vitaminok sok mindenre hatással vannak a szervezetben, így a bőrre is. Bár sok kozmetikum tartalmaz antioxidánsokat, mégis akkor a leghatásosabbak, ha belsőleg használod őket, magyarán a táplálkozással juttatod a szervezetbe. Az alábbi tápanyagok belsőleg és külsőleg is segítenek abban, hogy a bőr egészséges és ezáltal sokáig fiatal maradjon.

Aszkorbinsav

Talán nem jutott még eszedbe, hogy a kozmetikai ipar rengeteget köszönhet Szent-Györgyi Albertnek. Az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin nemcsak az immunrendszert védi, de részt vesz egy fehérje termelésében is. A kollagén az egész szervezetben jelen lévő vegyület, mely a különböző szervek - porcok, izmok, bőr - feszességéért felelős, és a C-vitamin azért, hogy a kollagén eljusson a sejtek közti térbe.

A C-vitamin szervezetbe juttatása szerencsére egyszerű, hiszen rengeteg természetes forrás áll a rendelkezésünkre, és túladagolni sem lehet. Szent-Györgyi Albert azt is kimutatta, hogy a zöldpaprikában sokszor több C-vitamin van, mint a citrusfélékben, 100 grammban 100 mg. Egyes kutatások szerint a mesterséges C-vitamin kikezdi a gyomorfalat, így fontos, hogy természetes forrásból juss hozzá.

13 tipp, hogyan állítsd meg a bőröregedést

Nézegess képeket!

Elolvasom

Polifenolok

A polifenolok erős antioxidáns hatással rendelkező vegyületek, legnagyobb és legismertebb csoportjuk a flavonoidok. A sejtek oxidációja az öregedés egyik felelőse, ami egyrészt természetes, másrészt viszont az elszaporodott szabadgyökök felgyorsíthatják a folyamatot. A szabadon áramló oxigénatomok ugyanis megtámadják az egészséges sejteket, így rombolva azokat.

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A polifenolok szinte minden növényi eredetű táplálékban ott vannak, de nem hatnak azonosan, vannak erősebbek és gyengébbek is. Az egyes élelmiszerek polifenoltartalma nagyban függ attól, hogy hogyan dolgozzák fel, illetve tartósítják őket.

Nyers formában az áfonyában található nagy mennyiségben egy fajtájuk, a flavonoidok pedig jellemzően sárga színű gyógynövényekben - például körömvirág, napraforgó - vannak jelen.

A polifenolok bizonyos jól hasznosuló csoportja megtalálható a vörösborban, a zöld teában és a csokoládéban, de mindkettő fogyasztása csak mértékletesen ajánlott, főleg, hogy nem biztos, hogy az adott csokoládét olyan eljárással készítették, hogy megmaradt benne a kakaóbab magas antioxidáns-tartalma.

Zsírok

A zsírok a szervezet fontos építőelemei, mégis sokan száműzik az étrendjükből a fogyókúrára hivatkozva. A zsírsavak, természetesen a jobbik fajta, nemcsak a szív egészséges működéséhez elengedhetetlenül fontos, de a bőr szépségéről is gondoskodik. Ha ugyanis a bőr száraz, nincs alápárnázva, akkor hamarabb ráncosodik. A száraz bőrtípus öregszik a leggyorsabban, ezért, ha ilyen típussal rendelkezel, akkor különösen oda kell figyelned a zsírbevitelre.

Az omega-3 zsírsav legjobb forrásai a tengeri halak, lazac, makréla, szardínia,  illetve a lenmag. Fontos, hogy természetes forrásból pótold az omega-3 zsírsavat, mert a kapszulák olykor nem tartalmazzák az összes linolénsavat, így nem megfelelő minőségűek. Törj össze lenmagot, és fogyaszd joghurttal - nemcsak a bőrödnek, de az emésztésednek is jót teszel.

Ezt is szeretjük