A 3 legerősebb öregedésgátló vitamin
A külső ápolás mellett nagyon fontos, hogy a bőrödet ellásd a megfelelő tápanyagokkal, hogy ereje legyen a védekezésre és regenerálásra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A drogériák polcait elöntő rengeteg kozmetikum között az ember hajlamos arról megfeledkezni, hogy az öregedést elsősorban belülről lehet lelassítani, magyarán táplálkozással.

Hiszen, ha a test nincs megfelelően ellátva tápanyagokkal, akkor édesmindegy, hogy mivel keni valaki a bőrt.

Lehet, hogy rövid távon javul a bőrkép, de hosszú távon nagyon fontos odafigyelni, hogy optimális legyen a tápanyagbevitel.

Az öregedés egyik fő felelőse a sejtek oxidációja. A testben természetesen is jelenlévő szabadgyökök a különböző káros behatások - napsugárzás, méreganyagok, alkohol - miatt elszaporodnak, és nemcsak a semlegesítendő anyagokat támadják meg, hanem az egészséges sejteket is, melyek így gyorsabban öregednek a normálisnál. Ez a folyamat igaz a bőrsejtekre is, ahol látványos a romlás.

Ahhoz, hogy a folyamatot lelassítsd, két dolgot tehetsz. Egyrészt mérsékelheted a bevitt káros anyagok mennyiségét, másrészt elláthatod a szervezetedet kellő mennyiségű antioxidánssal.

Az antioxidánsok, ahogyan a nevük is mutatja, lekötik a szabadgyökök egy oxigénatomját, így semlegesítik. Ismerd meg a három leghatékonyabbakat, melyek nemcsak a szabadgyökökkel veszik fel a harcot, de más jó tulajdonságaik is vannak.

A-vitamin

A zsírban oldódó vitamin antioxidáns hatása mellett a bőr egészségéért is felelős, valamint a látásért, a szövetek növekedéséért is. Kétféle formában létezik, a retinol állati eredetű, a karotinoidok pedig növényekből nyerhetőek.

Elsődleges forrásai a belsőségek, más és vese, spenót, sütőtök, sárgarépa és sárgabarack. Mivel zsírban oldódik, el is raktározza a szervezet, túlzott fogyasztása nem ajánlott, de ez szinte csak akkor fordulhat elő, ha táplálékkiegészítőkkel viszik be. Különösen ügyelni kell az úgynevezett önbarnító tablettákkal, melyek rendkívül sok béta-karotint tartalmaznak, mely az A-vitamin előanyaga.

Ha optimális mértékben fogyasztják, akkor nemcsak a ráncokat csökkenti, de helyreállítja a bőr optimális zsíregyensúlyát, így a pattanások eltűnnek. A bőrszárazságot is mérsékli. Ránctalanító hatását a kozmetikai ipar is használja, szinte nincs olyan öregedésgátló krém, melyben ne lenne retinol.

E-vitamin

A legerősebb antioxidáns vitamin a tokeferol, melynek több formája is létezik. Kulcsszerepe van a sejtfalak épségének megőrzésében, valamint a vérkeringés és az izmok normális működésében. Ezek a tulajdonságai teszik a egyik legjobb öregedésgátlóvá. Az A-vitaminhoz hasonlóan zsírban oldódó vitamin. Legfőbb forrása egyes növényi olajok, például búzacsíra- és olívaolaj, olajos magvak, lenmag. Az oly sok késztermékben és gyorsételben megtalálható transzzsírsavak erősen gátolják a felszívódását. A bőr szárazsága jelezhet E-vitamin-hiányt, de a tünet, az A-vitaminnal ellentétben, nem magából a hiányból fakad, hanem abból, hogy a bőr kevés számára hasznosítható zsírt kap, melyek E-vitamint is tartalmaznak.

Ha a szervezetben elegendő E-vitamin van, akkor a bőr puha és bársonyos, színe is egészséges, hiszen a vérkeringés is jól működik. Szelén és C-vitamin egyidejű fogyasztása segíti a felszívódását.

C-vitamin

Az aszkorbinsav nagyon sok mindenre jó, bőröd egészsége és szépsége szempontjából mégis antioxidáns hatása miatt fontos, valamint azért, mert elengedhetetlen a kollagéntermelés folyamatához. Ez a fehérje felelős a sejtek rugalmasságáért, az inak, a kötő- és bőrszövetek feszességéért. 25 éves kor felett különösen fontos odafigyelni a megfelelő C-vitamin-fogyasztásra, ugyanis a test kollagénszintje évről évre csökken. Az aszkorbinsav vízben oldódik, elsődleges forrása a zöldpaprika, a citrusfélék és a kivi. A dohányzás nagymértékben akadályozza a hasznosulását, mivel ez a vitamin a nikotinsemlegesítésben is részt vesz.

Ha elegendő C-vitamin jut a szervezetbe - 60 és 100 mg -, akkor a bőr sokáig feszes marad. Mivel véd a fertőzések ellen is, a különböző bőrbetegségek is nehezebben fertőznek.

Ezt is szeretjük