6+1 tipp, hogy ellenállhatatlan légy
Szeretnél valakit levenni a lábáról? Vagy fejlesztenéd egy kicsit az önbizalmadat? Tippjeink segítenek, hogy megismerd magad.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán közhely, de az ellenállhatatlanság belőled fakad. Abból, hogy bízol magadban. Bízni magadban annyit tesz, hogy helyesen ítéled meg a képességeidet, tudod, hogy milyen vagy, mire vagy képes.

Nincs olyan ember, aki 100%-ig bízna magában az élet minden területén. A legtöbben azonban nem objektíven látják magukat és a teljesítményüket, hanem alulértékelik azt.

Másról elismeréssel beszélsz, esetleg irigykedve, hogy milyen jól néz ki, vagy, hogy neki minden sikerül? És az, akiről ezt gondolod, pontosan ugyanezt gondolja. No nem magáról, hanem rólad.
Sokféle önbizalomhiány létezik, most a testi önbizalomhiányt vesszük górcső alá.

Miért nem bízol magadban?

Ha nem kapsz külső megerősítést, akkor befészkeli magát a gondolat a fejedbe, hogy ennek bizony oka van. A dicséret mindenki számára fontos, hiszen akárki akármit mond, a külső számít.

Azonban a visszajelzés hiánya nem azt jelenti, hogy csúnya vagy. Egyszerűen nem szoktuk meg, hogy hogyan lehet a másik tudomására hozni, hogy szépnek, csinosnak találjuk.

A legtöbben alulértékelik a külső adottságaikat. Túl kövérnek, túl kicsi mellűnek, karikásszeműnek gondolják magukat. A folyamatos elemzés és önmegfigyelés miatt a legkisebb hibákkal is szembesülnek, aminek a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Figyelj meg másokat. Ugye, hogy a kolléganődön az a plusz két kiló fel sem tűnt, amíg ő nem említette? Nos, pontosan ennyire nem tűnik fel másoknak, ha te szedtél fel két plusz kilót, vagy nőtt pattanás a homlokodra.

A harmadik és valószínűleg legnagyobb jelentőségű önbizalomrombolók a feléd áradó irreális elvárások. Légy fiatal, légy ránctalan, 60-90-60 a minimum vagy maximum. Természetes, hogy az ember jól akar kinézni, de tudnod kell, hogy akik frusztrálnak, közel nem úgy néznek ki a valóságban, mint a magazinok címlapján vagy a filmvásznon.

Egy Oscar-gálára két órán keresztül készül a smink, ugyanennyi idő alatt ragasztják fel a dúsító hatású póthajat. Minden nőnek érdemes lenne elsajátítani a Photoshop rejtelmeit. Ugyanis a címlapról ránkmosolygó lányok legjobb barátjáról van szó. Ők sem úgy néznek ki a való életben, ahogyan az újságban. Persze szépek, de nem valami földöntúli módon. Mégis ezt hisszük, és nem találjuk magunkat szépnek.

Növeld az önbizalmad!

Tippjeink segítenek abban, hogy értékeld a külsőd, és bízz magadban.

1. Ismerd meg magad!

Tanulmányozd különböző arckifejezéseidet a tükörben. Mosolyogj, nézz csábítóan, pajkosan, szigorúan. A színészek is így tudják, hogy a kamera előtt vagy a színpadon hogyan néznek ki. Ha te is megismered az arcod, magabiztos leszel, hiszen tudod, hogy mit mutatsz a külvilágnak. Ne csak az arcod, a tested is tanulmányozd. Kerülj tisztába adottságaiddal. Soha ne viselj olyan ruhát, amiben nem érzed jól magad, még akkor sem, ha szuperdivatos.

2. Táncolj!

Egy norvég egyetem kutatói hosszas tanulmányokat folytattak az emberek önértékeléséről. Arra jutottak, ha egyedül el tudja magát engedni valaki, akkor fejlődik az önbizalma. Ha például egyedül táncolsz, amikor nem figyel senki, leveted a gátlásaidat, és elkezded élvezni a tested adta lehetőségeket. Ez a magabiztosság a későbbiekben is megmarad.

3. Mosolyogj!

Ha elmész egy tükör előtt, mosolyogj magadra. Az agyad a mosolygásra szerotonint termel, így jókedvű leszel. Egy mosoly mindenkit szebbé tesz.

4. Légy igényes!

Ha valaki nincs megelégedve magával, még nem ok az igénytelenségre. Igenis számít, hogy mit veszel fel, hogy kifested-e magad, hogy jársz-e kozmetikushoz. Máshogyan érzed magad, ha tudod, hogy meg vagy támogatva.

5. Gondolj szépet!

Mások olyannak fognak látni, ahogyan te gondolkodsz magadról. Ha szürke kisegérnek érzed magad, akkor mások is annak látnak. Ha pedig dívának, akkor a lábaid előtt hevernek majd. Az önképet nem egyszerű megváltoztatni, nem fog egyik percről a másikra menni. Légy türelmes magaddal, és koncentrálj előnyös tulajdonságaidra.

6. Dicsérj!

Sokan a körülötted élők közül is kóros önbizalomhiányban szenvednek. Ki mondta, hogy csak a férfiak mondhatnak szépeket? Ha úgy ítéled, hogy a kolléganőd ma különösen jól néz ki, dicsérd meg. Nagyon jól fog neki esni, és ő sem fog alkalomadtán fukarkodni a bókkal.

+1. Keress egy grafikust...

...és kérd meg, hogy avasson be a Photoshop rejtelmeibe. Így te is tudni fogod, hogy kivel mit csináltak, amíg tökéletes testtel és arccal néz vissza rád egy magazinról.

Ezt is szeretjük