A nagyiféle zserbó réges-régi receptje - Ott a helye a karácsonyi asztalon
A karácsonyi kedvenc, a zserbó sokáig eláll, így jó előre elkészítheted.

A nagyiféle zserbó réges-régi receptje - Ott a helye a karácsonyi asztalon
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zserbó egyszerűen megunhatatlan! Ha nem szerepel a karácsonyi sütikínálatban, mindenkinek hiányérzete támad. A legjobbat persze, a nagyi készítette. Ez a recept pedig azóta sem változott, a családból mindenki ezért lelkesedik generációtól függetlenül. A csoki-dió-lekvár hármasnak ezúttal sem fog tudni senki ellenállni.

Zserbó receptje

Hozzávalók 24 szelethez

Tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 csipet

Töltelékhez

  • 60 dkg lekvár
  • 30 dkg dió
  • 20 dkg cukor

Tetejére

  • 20 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, rakj bele egy mokkáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet tedd egy tálba, add hozzá a szódabikarbónát, a sót, és morzsold össze a vajjal. Mehet hozzá a megkelt élesztő, majd a tojássárgája. Jól gyúrd össze, és amikor összeáll, oszd négy egyenlő részre. Egyesével formázz belőlük gombócokat. Letakarva pihentesd egy órán át.
 

A gombócokat lisztezett felületen nyújtsd ki, majd rakd a sütőpapírral bélelt tepsibe az első lapot. Kend meg lekvárral, és szórd meg a cukorral elkevert dióval. A többi lappal is hasonlóan járj el. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor kihűl, olvaszd meg az étcsokit, keverd össze az olajjal, és vond be vele a süti tetejét. Hagyd, hogy megkössön, majd szeleteld fel.

Ezt is szeretjük