A nagyiféle zserbó réges-régi receptje - Ott a helye a karácsonyi asztalon
A karácsonyi kedvenc, a zserbó sokáig eláll, így jó előre elkészítheted.
A zserbó egyszerűen megunhatatlan! Ha nem szerepel a karácsonyi sütikínálatban, mindenkinek hiányérzete támad. A legjobbat persze, a nagyi készítette. Ez a recept pedig azóta sem változott, a családból mindenki ezért lelkesedik generációtól függetlenül. A csoki-dió-lekvár hármasnak ezúttal sem fog tudni senki ellenállni.

Zserbó receptje
Hozzávalók 24 szelethez
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1.5 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 60 dkg lekvár
- 30 dkg dió
- 20 dkg cukor
Tetejére
- 20 dkg étcsoki
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj bele egy mokkáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet tedd egy tálba, add hozzá a szódabikarbónát, a sót, és morzsold össze a vajjal. Mehet hozzá a megkelt élesztő, majd a tojássárgája. Jól gyúrd össze, és amikor összeáll, oszd négy egyenlő részre. Egyesével formázz belőlük gombócokat. Letakarva pihentesd egy órán át.
A gombócokat lisztezett felületen nyújtsd ki, majd rakd a sütőpapírral bélelt tepsibe az első lapot. Kend meg lekvárral, és szórd meg a cukorral elkevert dióval. A többi lappal is hasonlóan járj el. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor kihűl, olvaszd meg az étcsokit, keverd össze az olajjal, és vond be vele a süti tetejét. Hagyd, hogy megkössön, majd szeleteld fel.


Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció