Házias, zöldséges májgaluskaleves: a levesbetét finom puha, mégsem esik szét

Ne csak cérnametélttel gazdagítsd a zöldséglevest, egyszerű májgombóccal is változatossá teheted!

Zöldséges májgaluskaleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A könnyű zöldséglevest is feldobhatod májgaluskával. Felejtsd el a mirelitet, a házi sokkal jobb! Bármilyen májból készítheted, a csirkét könnyű kaparni, a sertést és a marhát pedig akár aprítógépben is pépessé dolgozhatod. A legjobb, ha a betétet levesben főzöd ki. A lisztet búzadarával is helyettesítheted. 

Zöldséges májgaluskaleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrrépa
  • 1 db zeller
  • 1 db leveskocka
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • bors
  • olaj

A májgombóchoz

  • 20 dkg csirkemáj
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db tojás
  • liszt
  • 1 késhegynyi
  • 0.5 kávékanál szárított majoránna
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket pucold meg, mosd meg, és aprítsd fel ízlés szerint. Egy nagyobb lábosban forrósíts olajat, tedd hozzá a répákat, a zellert, a hagymákat, és kevergetve süsd körülbelül öt percig. Szórd meg sóval, borssal, és öntsd fel két liter vízzel. Morzsold bele a leveskockát, kicsit később mehet hozzá a paprika, a paradicsom, és lefedve, kis lángon főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ez körülbelül 30-40 perc. A vége felé szórd meg aprított petrezselyemmel. 
 

A levesbetéthez a vöröshagymát vágd apróra, és dinszteld meg kevés olajon. A májakat tisztítsd meg az inaktól, a hártyáktól, alaposan mosd meg, és éles késsel kapargasd meg. Add hozzá a vöröshagymát, a sót, a borsot, a majoránnát, az aprított petrezselymet, a tojást, a zsemlemorzsát, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Akkor jó, ha már nem folyós, formázható a massza. Pihentesd 20 percig, majd készíts belőle gombócot, esetleg evőkanállal szaggasd ki, és főzd ki a levesben vagy sós, forró vízben. Akkor jó, ha a belseje homogén. 
Ha szereted a májat, legközelebb resztelve készítsd el! Gyors, egyszerű, mégis ízletes étel. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük