Könnyű, mégis laktató húsgombócleves: nyáron főfogásnak is beillik
A húsgombócleves a sok zöldségnek köszönhetően egészséges és laktató. Egy kevés tejszíntől lesz igazán krémes.

Ha szeretnéd változatosan elkészíteni a leveseket, ezt a zöldséges húsgombóclevest próbáld ki. Ha van otthon házi alapleved, azt használd hozzá, de ha nincs, leveskocka is megteszi ízesítésnek. A gombócokat készítheted szárnyasból vagy sertésből is, amit szeretsz.
Zöldséges húsgombócleves
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz
- 20 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál pirospaprika
- 0.5 reszelt hagyma
- só
- bors
A leveshez
- 1 l alaplé
- 1 dl tejszín
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 0.5 hagyma
- 0.5 kis fej zeller
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
Először a gombócokat készítsd el. A darált húst keverd el a reszelt hagymával, a zúzott fokhagymagerezddel, a sóval, a borssal és a pirospaprikával. Gyúrd alaposan össze, és formálj belőle gombócokat. A hagyma másik felét aprítsd fel, és kevés olajon párold üvegesre. Közben pucold meg és szeleteld fel a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Dobd a zöldségeket a hagymára, pirítsd őket néhány percig, majd öntsd fel alaplével. Ha felforrt, tedd bele a húsgombócokat is, és 30 perc alatt kis lángon főzd össze a levest. A végén csorgasd bele a tejszínt is, forrald össze, és szórd meg petrezselyemmel.
A húsgombócok a tésztával is nagyon jól működnek, így hamar kész a finom és laktató ebéd vagy vacsora.
Puha húsgolyók krémes, mustáros szószban – Tésztával kínálva tökéletes ebéd
Már egy egészen kevés mustár is nagyon különleges ízt ad a szósznak, nem is kell túlzottan megfűszerezni.
Elolvasom