Az igazi zeppole, az olaszok isteni ricottás fánkja: hihetetlenül könnyű a tésztája
A zeppole, vagyis az olaszok egyszerű fánkja mennyei édesség, ráadásul még dagasztani sem kell.

zeppole-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zeppole nevű olasz fánknak többféle változata ismert, készülhet akár krumplival vagy sütőtökpürével is. A ricottával töltött változat Zeppole di San Giuseppe, azaz Szent József fánkjaként is ismert. A tészta pofonegyszerű: nincs szükség kelesztésre, dagasztásra, csak összekevered a hozzávalókat, és bő, forró olajban süsd ki a tésztát. 

Zeppole

Hozzávalók:

  • 25 dkg ricotta
  • 20 dkg liszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik edényben robotgéppel dolgozd össze a tojást a ricottával és a kristálycukorral, majd forgasd bele a lisztet.
Egy kisebb lábost tölts meg legalább öt centiméter magasan olajjal, és forrósítsd fel. Vigyázz az olaj hőmérsékletére: ha nem elég forró, a fánkok megszívják magukat, és nehezek lesznek. Ha túlhevült, a külsejük megég, belül pedig a tészta nyers marad. Ha a beledobott kis adag tészta azonnal sisteregve feljön a tetejére, már használható. Ekkor a kezeddel formázz gombócokat a masszából, evőkanállal rakd az olajba, és süsd aranybarnára.
Papírtörlőre szedd a fánkokat, és ha kihűlnek, porcukorral meghintve tálald.
A februári időszak a fánksütés szezonja: itt találhatsz jobbnál jobb ötleteket.

Ezt is szeretjük