Pihe-puha házi vajas kifli: ezzel a recepttel nem lőhetsz mellé

A házilag sütött vajas kiflinek nincs párja: reggelire vagy uzsonnára is tökéletes.

Házi vajas kifli
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A házilag sült, fényes vajas kiflivel nem lehet betelni: a foszlós péksüti ellenállhatatlan reggeli vagy uzsonna lehet. A tészta lelke a beledolgozott vaj, amelyet felhasználás előtt egy órával vegyél ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű, puha állapotában kerüljön a liszthez. Legjobb, ha este bekevered a tésztát, és éjszaka a hűtőben keleszted, így reggel viszonylag kevés munkával az asztalon illatozhat.

Vajas kifli

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál

A kenéshez:

  • 2 dkg olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el a cukorral és egy evőkanál liszttel, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a többi lisztet szitáld át, sózd meg, és morzsold el a puha vajjal. Add hozzá a felfuttatott élesztőt is, és jól dolgozd ki. Tedd kiolajozott tálba, takard le, és a hűtőben keleszd egy éjszakát.

Másnap reggel a tésztát vedd ki a hűtőből. Gyúrd át, és oszd tíz egyenlő részre. Mindegyikből nyújts lisztezett deszkán egy nagyobb háromszöget, és a hosszabbik oldaluknál fogva tekerd fel őket. Sorakoztasd fel a kifliket egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Kenj a tetejükre kevés vizet, takard le, és keleszd szobahőmérsékleten további fél órát.

A második kelesztési idő végén melegítsd elő a sütőt 230 fokra, és tegyél egy tál vizet az aljára. Amikor bemelegedett, told a kifliket a forró sütőbe 15 percre, amíg aranyszínűre sülnek. Amikor elkészültek, forrón kend meg a tetejüket olvasztott vajjal.

 

Hasonló kifliket süthetsz krumplis tésztából is, libazsírral gyúrva: pont mint a régi nagymamák.

Mamaféle krumplis kifli: libazsírtól lesz porhanyós a tészta

A csodás krumplis kifli maradék krumplipüréből is összehozható. A finomság tésztája omlós, érdemes dupla adagban gyártani.

Elolvasom

Kép: R.Tsubin / Getty Images

Ezt is szeretjük