Fényes tükörmáz tortákra, sütikre: ebben még magadat is láthatod
A csillogó, sima tükörmáz csodás külsőt kölcsönöz a tortáknak, sütiknek, és otthon is elkészítheted.

A bámulatos tükörmázzal ámulatba ejtheted a vendégeidet, és feldobhatod vele az egyszerű sütiket. A máz a zselatintól lesz szép sima, fényes és tökéletes állagú. Ne lepődj meg, hűlés közben a máz kicsit nyúlóssá válik, de nagyon könnyen boldogulsz vele. Jó, ha van kéznél maghőmérő. A glükózszirupot mézzel is helyettesítheted.

Tükörmáz recept
Hozzávalók
- 20 dkg cukor
- 20 dkg glükózszirup
- 20 dkg fehércsoki
- 1.5 dl sűrített tej
- 1 dl víz
- 15 g zselatinpor
- 3 csepp por vagy zselé állagú ételfesték
Elkészítés:
Érdemes a tortát vagy a sütit jól lehűteni, és elsimítani a felületét, mielőtt bevonod tükörmázzal. A csokit tördeld kisebb darabokra, és tedd egy hőálló tálba. A zselatint áztasd be 0,8 deci vízbe, és pihentesd 10-15 percig. Öntsd egy lábosba az egy deci vizet, keverd hozzá a cukrot és a glükózszirupot. Kis lángon, kézi habverővel kevergetve melegítsd forráspontig. Rakd hozzá a csomómentes zselatint, és kavard, amíg az el nem olvad, majd húzd le a tűzről. Öntsd le vele a csokit, és várj addig, amíg megolvad. Dolgozd hozzá a sűrített tejet is, és botmixerrel kevergesd. Fontos, hogy közben a mixer fejét ne emeld ki a masszából, különben a máz nem lesz szép fényes.
Ha a keverék sűrű és homogén, szűrd át kis lyukú szűrőn. Add hozzá az ételfestéket, és botmixerrel ismét dolgozd jól össze. Amikor a máz 30-35 fokosra hűl, tedd a hideg tortát egy állványra, és vond be vele. Lassan csorgasd a masszát, és ügyelj, hogy mindenhova jusson. Hagyd, hogy a felesleg lefolyjon róla, majd rakd a hűtőbe. A színeket kedvedre variálhatod, többféle is lehet a máz.
Ha szívesen készítesz tortákat, és a dekorálásra is nagy hangsúlyt helyezel, akkor feltétlenül nézd meg, hogyan tudsz csokiból mesés díszít készíteni!
