Toszkán szőlős lepény foszlós kelt tésztából: lekvárrá sül rajta a gyümölcs

A finom, foszlós toszkán szőlős lepény pihe-puha kelt tésztából áll.

Toszkán szőlős lepény
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

toszkán szőlős lepényt a helyiek csak szeptemberben fogyasztják, mivel az olasz szőlőfajtákat csak egy rövid ideig lehet szüretelni. Itthon persze bármikor elkészítheted, amikor kapsz friss gyümölcsöt. Mindig piros szőlőből készítsd, mert annak az intenzív, édes íze megy jól ehhez a sütihez.

Toszkán szőlős lepény

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg 00-ás liszt
  • 45 dkg piros szőlő
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 dl langyos víz
  • 3 dkg élesztő
  • 0.5 dl olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt futtasd fel. Ehhez a víz felét keverd el egy evőkanál liszttel és egy kiskanál cukorral, ebbe morzsold az élesztőt, és várj tíz percig, amíg megduzzadva feljön a tetejére.

Közben a lisztet szitáld át. Add hozzá az élesztős vizet, végül fokozatosan adagold bele a többi vizet is, hogy jól gyúrható masszát kapj. Dagaszd ki kézzel vagy géppel, majd takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Akár sütés előtti este is összeállíthatod a tésztát, ebben az esetben tedd a hűtőbe, és hagyd ott egy éjszakát.

A megkelt tésztát lisztes kézzel szedd két részre úgy, hogy az egyik kicsit nagyobb legyen. Ezt a nagyobbik darabot nyújtsd ki egy centi vastagra, és emeld át egy sütőpapírral kibélelt vagy olívaolajjal vastagon megkent tepsibe. Oszd el rajta a szőlő kétharmadát, valamint a cukor és az olaj felét. Ezt fedd be a másik adag kinyújtott tésztával, amire kerüljön a maradék szőlő, cukor és olaj. Told 190 fokos sütőbe nagyjából fél órára, amíg szép színt kap.

Álompuha szilvás muffin: roppanós diószórás pirul a tetején

Ez a szilvás muffin álompuha, a sok lédús gyümölcstől pedig mesésen szaftos a tésztája: az utolsó morzsája is elfogy majd.

Elolvasom

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Fani Kurti / Getty Images

Ezt is szeretjük