Zamatos, sűrű szőlőlekvár: keresztanyám régi sikerreceptje
A szőlőből ugyanúgy készíthetsz lekvárt, mint bármely más gyümölcsből, a végeredmény fantasztikus lesz.

- Csodás divatfotókon a ’90-es évek és napjaink szupermodelljei: együtt mutatják be az újdonságokat »
- A Super Bowl történelmének legemlékezetesebb divatpillanatai: Jennifer Lopez és Shakira abszolút elvitték a show-t »
- Jenna Ortega frizurája a 2023-as év nagy befutója: szuper nőies és megdobja a volument »

- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Melyik magyar város vasútállomása van a képen? 8 kérdés, ami sokakat zavarba hoz
- Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt - Másoknak tilos ilyenben találkozni vele
- Ennyi lépést kéne megtenni naponta a stroke ellen 60 éves kor felett
Ha szeretnéd élvezni a szőlő csodás ízét télen is, akkor most fogj hozzá a lekvárkészítéshez. Erdélyben rendkívül népszerű, ha megkóstolod, te is évről évre több üveggel teszel el. A lekvárt egyszerre több fajtából is főzheted, az illata kellemes, az íze pompás lesz. Ha a szőlő édes, kevesebb cukor is elég bele.
Szőlőlekvár recept
Hozzávalók
- 2 kg szőlő
- 60 dkg cukor
- 1 db citrom
Elkészítés:
A szőlőt szemezd le, az egészségtelen, nagyon puha szemeket dobd ki, a többit mosd meg, és csepegtesd le. Rakd egy lábosba, szórd rá a cukrot, és reszeld rá a citrom héját. Kis lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy órán át. Közben szedegesd le róla a habot, és többször kevergesd meg.
Amikor már elég sűrű, és nem habos, szitán passzírozd át, hogy a szőlő héja és a magok ne kerüljenek a lekvárba. Forrald fel újra a masszát, és hagyd rotyogni pár percig. Töltsd a kész lekvárt alaposan kimosott, sterilizált, felforrósított üvegekbe. Zárd le légmentesen, és állítsd fejre öt percre. Tedd plédek, paplanok közé két-három napra, majd száraz, hűvös helyen tárold.

Még több recept