Omlós török bulgurgolyók paradicsomszósszal: a fellah köfte nyári hangulatot hoz a konyhádba
A fellah köfte, vagyis a török bulgurgolyó paradicsomszósszal igazi nyári csemege.
A török bulgurgolyó, vagyis a fellah köfte bebizonyítja, hogy hús nélkül is mennyei, laktató fogásokat varázsolhatsz az asztalra. A golyókhoz a hozzávalókat legegyszerűbb egy 2-2,5 decis bögrében kimérni. A paradicsomszósz akkor az igaz, ha jó fűszeres. Tálalj mellé frissítő, fokhagymás, joghurtos mártogatóst!
Török bulgurgolyók (fellah köfte)
Hozzávalók 4 személyre
A bulgurgolyókhoz:
- 1.5 bögre víz
- 1 bögre bulgur
- 0.5 bögre gríz
- 0.5 bögre liszt
- 1 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 kávéskanál római kömény
- só
- bors
A paradicsomszószhoz:
- 3 paradicsom
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál szárított menta
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 0.5 csokor petrezselyem
- só
- bors
A joghurtos mártogatóshoz:
- 3 dl görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A grízt és a bulgurt tedd egy kis lábosba. Öntsd fel vízzel, sózd meg, és kis lángon gyöngyöztesd, amíg az összes vizet magába szívja. Ekkor húzd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd add hozzá a lisztet, a sűrített paradicsomot, a római köményt, a borsot, és ha szükséges, még sózd utána. Formálj belőle golyókat. A közepüket az ujjaddal nyomd be, és sós vízben főzd ki őket. A víz már ne lobogjon, amikor benne vannak a golyók, mert így széteshetnek. Amikor feljönnek a víz felszínére, halászd ki őket, a főzővizet tedd félre.
A szószhoz egy serpenyőben párold üvegesre olajon az apróra vágott lila hagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát, a mentát, a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot, keverd el, majd jöhet bele a felkockázott paradicsom. Szórd meg sóval és borssal, és főzd addig, amíg a paradicsom teljesen összeesik, és levet ereszt. Ekkor kanalazz még hozzá annyit a bulgurgolyók főzővizéből, hogy sűrű szószt kapj. Pakold bele a golyókat, szórd meg szárított petrezselyemmel, és forrald össze.
A mártogatóshoz a joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, ízesítsd sóval, borssal és aprított petrezselyemmel, majd ebbe mártogasd a bulgurgolyókat.
Törökországban alapvető élelmiszer a bulgur, salátát is készítenek belőle.
Így készül a török bulgursaláta, a kisir: ajvár is kerül bele
A világ talán legismertebb bulgursalátája a tabulé, a zúzott búzaszemekből azonban más pikáns köret is készülhet: mutatjuk, hogyan!
ElolvasomKép: Esin Deniz / Getty Images
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció