Karácsonyi töltött pulyka: így nem fog kiszáradni sütés közben
Az omlós, szaftos pulyka emeli az ünnep fényét. A gesztenyés töltelék pedig fenséges.

toltott-pulyka
Ez is érdekelhet

Óriási hazai kezdeményezés a műanyagmentesség mellett, amit imádni fogsz (x)

beauty and style

Egyszerű, házi recept, amitől újra fényesek lesznek az ékszereid: eltünteti az elszíneződéseket »

7 szépségtrend, ami nagyon erős lesz 2019-ben: készülj fel a változásra! »

A bézs szövetkabát népszerűbb, mint valaha: tavasszal így fogjuk viselni »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A töltött pulykát Amerikában hálaadásra készítik, Angliában és Franciaországban karácsonykor kerül az asztalra. Nálunk is egyre többen választják a szeretet ünnepére. Az biztos, hogy a jól elkészített pulyka kitűnő főfogás. Karácsonykor mivel mással töltenéd meg, mint gesztenyés masszával. Fontos, hogy sütés közben folyamatosan locsolgasd a húst. Sokkal ízletesebb lesz, ha nem vízzel, hanem levessel öntözgeted. 

Töltött pulyka recept

Hozzávalók:

A húshoz

  • 1 db bébipulyka
  • 1 db narancs
  • 2 db narancs
  • 2 dl húsleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

A töltelékhez

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 20 dkg darált hús
  • 2 db zsemle
  • 2 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • bors
  • szerecsendió (őrölt)
Recept idők

Elkészítés:

A pulykát alaposan mosd meg kívül-belül, és itasd le róla papírtörlővel a nedvességet. Sózd be jól, szórd meg borssal, és kend be fokhagymával. Takard le, és rakd a hűtőbe néhány órára, de akár sütés előtti nap is pácolhatod. A töltelékhez a zsemlét áztasd vízbe, majd jól nyomkodd ki. A vöröshagymát aprítsd fel, és dinszteld meg kevés zsiradékon. Keverd össze a zsemlét a gesztenyével, add hozzá a darált húst, a tojást, a hagymát, és ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. 
 

A pulykát rakd zsírral kikent tepsibe, és töltsd bele a gesztenyés masszát. Az üreget fogd össze hústűvel vagy fogvájóval. Rakj mellé felkarikázott narancsot, és locsold meg a húst kevés levessel, takard le fóliával, majd tedd előmelegített sütőbe. Süsd fél kilónként körülbelül 20-25 percig. Közben locsold és forgasd a húst. Amikor már puha, vedd le róla a fóliát, és pirítsd meg. A sütőből kivéve pihentesd legalább 10-15 percig. 

Ezt is szeretjük