A klasszikus vasi tökös-mákos rétes receptje: így nyújtsd a tésztát, hogy tökéletes legyen
Ez az egyik legjobb párosítás! A tökös-mákos rétes olyan, mintha a nagyi készítette volna.
Ha eddig még nem szántad rá magad a réteskészítésre, itt az ideje! Érdemes megpróbálni, hisz sokkal jobb, mint a bolti lap. A tökös-mákos rétes vasi specialitás. Egyes helyeken sütőtökkel készítik, máshol kevés túrót is kevernek hozzá. Ha nem kóstoltad, ne ódzkodj tőle, a töltelék kellemesen édes.
Tökös-mákos rétes
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg simaliszt
- 25 dkg rétesliszt
- 5 dkg zsír
- 2.5 dl víz
- 2 db tojás
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez
- 50 dkg tök gyalult
- 20 dkg cukor
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg vaj
- 1 kávéskanál ecet
- 5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
Kenéshez
- olvasztott zsír
Elkészítés:
A gyalult tökhöz keverj egy csipet sót és két evőkanál cukrot. Pihentesd legalább 15-20 percig.
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, rakd hozzá a tojást és az olvasztott zsírt, majd morzsold jól össze. A vizet keverd össze a sóval és az ecettel, majd több részletben öntsd a liszthez. Alaposan dolgozd össze, akkor jó, ha hólyagos, rugalmas és szép fényes. Ez kézzel körülbelül 10-15 perces munka. Rakd lisztezett felületre, oszd a tésztát két részre, és formázz cipókat. Kend be olvasztott zsírral vagy olajjal, majd egy tányérral letakarva pihentesd 20-30 percig.
Addig a töltelékhez a porcukrot keverd össze a mákkal, a fahéjjal, és rakd hozzá a kinyomkodott tököt.
Akkor folytathatod a munkát, ha a tésztába belenyomod az ujjadat, és megmarad a nyoma. Terítsd le az asztalt egy tiszta ruhával, szórd meg liszttel, és tedd a közepére az egyik cipót. Kend meg újra olvasztott zsírral, majd óvatosan kezdd az asztal szélei felé nyújtani. Jobban teszed, ha mást is bevonsz a réteshúzásba. Ha már elég vékony, vágd le a széléről a vastagabb részt. Végig légy óvatos, nehogy szakadjon a lap. Akkor jó, ha majdnem átlátszó. Hagyd száradni pár percig, majd kend meg zsírral, hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg. A hosszabbik oldalára halmozd végig a tökös tölteléket, szórd meg zsemlemorzsával, és a terítő segítségével tekerd fel. A másik tésztával is hasonlóan járj el. Kend meg a tetejét, tedd kizsírozott tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd pirosra.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció