A klasszikus vasi tökös-mákos rétes receptje: így nyújtsd a tésztát, hogy tökéletes legyen
Ez az egyik legjobb párosítás! A tökös-mákos rétes olyan, mintha a nagyi készítette volna.

tokos-makos-retes
Ez is érdekelhet

Oda a kontroll, oda az önbizalom: mi állhat a gyakori vizelési inger mögött? (x)

Fontos ügy mellé állt a Tesco: Nézd meg, kik a támogatott szervezetek! (x)

Egy kattintás, és kész a bevásárlás: csak 1 forint a kiszállítás (x)

beauty and style

Brigitte Bardot 84 évesen is dögös szexszimbólum: stílusa halhatatlan marad »

Egyszerű, pezsgőszínű smink minden alkalomra: ezt készítsd el, ha a természetesség híve vagy »

Meghan Markle saját ruhakollekciója év végén érkezik: minden eladott fillér jótékonysági célra megy »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha eddig még nem szántad rá magad a réteskészítésre, itt az ideje! Érdemes megpróbálni, hisz sokkal jobb, mint a bolti lap. A tökös-mákos rétes vasi specialitás. Egyes helyeken sütőtökkel készítik, máshol kevés túrót is kevernek hozzá. Ha nem kóstoltad, ne ódzkodj tőle, a töltelék kellemesen édes. 

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg simaliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 5 dkg zsír
  • 2.5 dl víz
  • 2 db tojás
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez

  • 50 dkg gyalult tök
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál ecet
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj

Kenéshez

  • olvasztott zsír
Recept idők

Elkészítés:

A gyalult tökhöz keverj egy csipet sót és két evőkanál cukrot. Pihentesd legalább 15-20 percig.
A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, rakd hozzá a tojást és az olvasztott zsírt, majd morzsold jól össze. A vizet keverd össze a sóval és az ecettel, majd több részletben öntsd a liszthez. Alaposan dolgozd össze, akkor jó, ha hólyagos, rugalmas és szép fényes. Ez kézzel körülbelül 10-15 perces munka. Rakd lisztezett felületre, oszd a tésztát két részre, és formázz cipókat. Kend be olvasztott zsírral vagy olajjal, majd egy tányérral letakarva pihentesd 20-30 percig.

Addig a töltelékhez a porcukrot keverd össze a mákkal, a fahéjjal, és rakd hozzá a kinyomkodott tököt. 

Akkor folytathatod a munkát, ha a tésztába belenyomod az ujjadat, és megmarad a nyoma. Terítsd le az asztalt egy tiszta ruhával, szórd meg liszttel, és tedd a közepére az egyik cipót. Kend meg újra olvasztott zsírral, majd óvatosan kezdd az asztal szélei felé nyújtani. Jobban teszed, ha mást is bevonsz a réteshúzásba. Ha már elég vékony, vágd le a széléről a vastagabb részt. Végig légy óvatos, nehogy szakadjon a lap. Akkor jó, ha majdnem átlátszó. Hagyd száradni pár percig, majd kend meg zsírral, hajtsd fel mind a négy szélét, és újból permetezd meg. A hosszabbik oldalára halmozd végig a tökös tölteléket, szórd meg zsemlemorzsával, és a terítő segítségével tekerd fel. A másik tésztával is hasonlóan járj el. Kend meg a tetejét, tedd kizsírozott tepsibe, és 20-25 perc alatt süsd pirosra.

Ezt is szeretjük