Így készül a legomlósabb pitetészta: ezeket a trükköket tartsd észben hozzá

Ha így készíted a pitetésztát, mindig mennyei sütiket varázsolhatsz belőle.

A tökéletes pitetészta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökéletes pitetészta elkészítése nem is annyira bonyolult. A hagyományos francia recept nem áll másból, mint lisztből, vajból, sóból, vízből, esetleg cukorból. Mi, magyarok, ehhez még szívesen adunk tojást és néhány evőkanál tejfölt is. Az így kapott tészta puha, omlós, és sokféle töltelékkel készíthető el.

Tökéletes pitetészta

Hozzávalók 8 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat tartsd a hűtőben néhány órát. Elkészítéskor a lisztet, a sót és a cukrot tedd egy tálba, és morzsold el őket a felkockázott, hideg vajjal. Gyorsan dolgozz, és a tenyeredet ne, csak az ujjbegyeidet használd a művelethez, hogy a vaj meg ne olvadjon. Add hozzá a tojássárgákat és a tejfölt, és ezzel is dolgozd ki. Nem kell, hogy teljesen sima legyen, még jót is tesz neki, ha vajdarabkák maradnak benne. Csomagold folpackba, pihentesd a hűtőben egy órát, majd az adott süti jellege szerint használd fel. Általában kétfelé szoktuk szedni, az alsó részére jön a mák, túró vagy almatöltelék, és a másik kinyújtott lappal fedjük be, de rácsos pitét is készíthetsz belőle.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy az alsó tésztalapot elő kell-e sütni. A tejfölös-tojásos változatot nem kell. Ha a francia receptet követed, amelyben liszt, vaj és esetleg még cukor van csak, akkor süsd elő a lapot, különben a töltelék eláztatja a tésztát. Ilyenkor szurkáld meg villával, helyezz rá sütőpapírt, arra tegyél valamilyen nehezéket, például néhány szem szárazbabot, ez megakadályozza, hogy a lap túl magasra nőjön. Miután kéreg keletkezett rajta, kanalazhatod rá a tölteléket, és sütheted tovább az adott recept szerint.

 

Ha szívesen sütsz otthon, készítsd el a klasszikus Margherita-pizzát is házilag!

Ropogós margherita pizza: 4 egyszerű lépésben készül

Ezt a margherita pizzareceptet még az egészen kezdők is el tudják készíteni, ezzel kitanulva a ropogós, házi pizza sütésének művészetét.

Elolvasom

Kép: Anjelika Gretsaika / Getty Images

Ezt is szeretjük