Kiadós lencsefőzelék sült kolbásszal: ezzel az egyszerű trükkel lesz fantasztikus az íze
Ne csak szilveszterkor készíts lencsefőzeléket! Ha így főzöd, az év bármely időszakában szívesen fogyasztjátok majd.
A jól elkészített lencsefőzelék télen-nyáron fantasztikus, kiadós fogás. A tökéletes íz titka a karamellizált cukros alap: tegyél egy evőkanál cukrot egy száraz lábosba, azt állítsd közepes lángra a tűzhelyen, és várj, amíg a cukor először megolvad, majd meg is barnul. Közben rendszeresen nézz rá, de kevergetni nem szükséges. Ha nincs kedved füstölt tarját főzni, füstízű leveskockával is ugyanolyan eredményt érhetsz el.
A tökéletes lencsefőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg füstölt tarja
- 25 dkg lencse
- 4 babérlevél
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál cukor
- 1 hagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl tejföl
- 1 púpozott evőkanál liszt
- só
- bors
Elkészítés:
A lencsét előző este mosd meg, válogasd át és áztasd be. A tarját is ugyanígy előző este kifőzheted egy óra alatt, és a levével együtt hűtsd ki. Másnap a cukrot karamellizáld közepes lángon nagyjából tíz perc alatt. Amikor már barnára olvadt, húzd le a tűzről, keverd el az apróra vágott hagymával, az olajjal és a pirospaprikával. Add hozzá a lencsét, öntsd fel a füstölt hús levével, tedd bele a babérlevelet. Szórd meg borssal és sóval, de ez utóbbival csak óvatosan, mert a füstölt lé is sós. Tedd vissza a lángra, és nagyjából húsz perc alatt főzd a lencsét puhára. Az elfőtt folyadékot folyamatosan pótold vízzel, vagy ha még van, húslével. Félidőben ízesítsd citromlével. Amikor megfőtt, a tejfölt keverd el a liszttel és egy evőkanállal a főzőléből, és kézi habverő segítségével sűrítsd be vele a főzeléket. A kifőtt tarját szeleteld fel, és tálald a főzelék mellé. Jól megy még hozzá a sült kolbász és a tükörtojás is.
A lencsefőzeléket sokféleképpen feldobhatod: ebbe a spanyol változatba zöldségek és krumpli is kerül.
Tartalmas spanyol lencsefőzelék, avagy lentejas: a bőséges egytálételbe krumpli is kerül
A spanyol nagymamák specialitása a bőséges lencsés egytál, a minden jóval megpakolt étel nagyon hasonlít a magyar konyha hagyományos kedvencére, a lencsefőzelékre.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció