Kiadós lencsefőzelék sült kolbásszal: ezzel az egyszerű trükkel lesz fantasztikus az íze

Ne csak szilveszterkor készíts lencsefőzeléket! Ha így főzöd, az év bármely időszakában szívesen fogyasztjátok majd.

lencsefozelek 2
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jól elkészített lencsefőzelék télen-nyáron fantasztikus, kiadós fogás. A tökéletes íz titka a karamellizált cukros alap: tegyél egy evőkanál cukrot egy száraz lábosba, azt állítsd közepes lángra a tűzhelyen, és várj, amíg a cukor először megolvad, majd meg is barnul. Közben rendszeresen nézz rá, de kevergetni nem szükséges. Ha nincs kedved füstölt tarját főzni, füstízű leveskockával is ugyanolyan eredményt érhetsz el.

A tökéletes lencsefőzelék

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg füstölt tarja
  • 25 dkg lencse
  • 4 babérlevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 hagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét előző este mosd meg, válogasd át és áztasd be. A tarját is ugyanígy előző este kifőzheted egy óra alatt, és a levével együtt hűtsd ki. Másnap a cukrot karamellizáld közepes lángon nagyjából tíz perc alatt. Amikor már barnára olvadt, húzd le a tűzről, keverd el az apróra vágott hagymával, az olajjal és a pirospaprikával. Add hozzá a lencsét, öntsd fel a füstölt hús levével, tedd bele a babérlevelet. Szórd meg borssal és sóval, de ez utóbbival csak óvatosan, mert a füstölt lé is sós. Tedd vissza a lángra, és nagyjából húsz perc alatt főzd a lencsét puhára. Az elfőtt folyadékot folyamatosan pótold vízzel, vagy ha még van, húslével. Félidőben ízesítsd citromlével. Amikor megfőtt, a tejfölt keverd el a liszttel és egy evőkanállal a főzőléből, és kézi habverő segítségével sűrítsd be vele a főzeléket. A kifőtt tarját szeleteld fel, és tálald a főzelék mellé. Jól megy még hozzá a sült kolbász és a tükörtojás is.

A lencsefőzeléket sokféleképpen feldobhatod: ebbe a spanyol változatba zöldségek és krumpli is kerül.

Ezt is szeretjük