Kovászos uborka, ahogy a tapasztalt háziasszonyok készítik - Bevált praktikák az eltevéshez
Néhány egyszerű szabályt betartva tökéletes lesz a kovászos uborkád.

Ez is érdekelhet

Nyerj 2 főre szóló, 3 éjszakás nyaralást Ausztriába, az aktív pihenés paradicsomába (x)

Ingyenes lesz Budapest legnagyobb szezonnyitó borfesztiválja - Ekkor érdemes a Városligetbe menni (x)

Így csókolj, ha csábítani akarsz - Eláruljuk a tökéletes csók titkait (x)

Horváth Éva iszonyú cuki cicával fotózkodott - Elárulta, miért (x)

beauty and style

Ezeket a gyors trükköket vesd be, ha sehogy sem áll a hajad reggel »

Divat 70 kiló felett: őt kövesd az Instán, ha molett vagy, és szeretsz öltözködni »

A szezon legnépszerűbb farmernadrágjai 8 ezer forint alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kovászos uborka a legjobb nyári savanyúság. Kiváló húsos főfogásokhoz, de egyszerű szendvics mellé, vagy önmagában hűsítőként is élmény elrágcsálni egyet-egyet. Csak akkor fogj hozzá az elkészítéséhez, ha több napig kánikulára számíthatsz. A meleget igen, a napot viszont nem szereti az uborka, mert könnyen megpuhul.

Ez a mennyiség egy ötliteres üveghez elegendő. Nem igényel sok munkát, így készíts mindig frissen egy nagy adagot. Arról nem beszélve, hogy otthon a piaci ár töredékéért összedobod. Tormát, babérlevelet és mustármagot is rakhatsz még az uborka mellé.

Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 2,5 kg uborka
  • 10 szem bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 l víz
  • 3 evőkanál só
  • 1 csokor kapor
  • 1 nagy szelet kenyér

Elkészítés ideje: 30 perc, pihentetés: 4-5 nap

Válogass közepes méretű, egészséges uborkákat. Alaposan mosd meg, és körömkefével kicsit dörzsöld meg. A két végét csípd le, hosszában vágj bele három-négy csíkot, hogy a sós, fűszeres lé jól átjárja majd. A kaprot mosd meg, a fokhagymát pucold meg. Tedd fel a vizet forrni, amikor már gyöngyöz, dobd hozzá a sót.

A kapor felét helyezd az alaposan kimosott, majd megszárított üveg aljára, és függőlegesen, jó szorosan pakold bele az uborkákat. Könnyebben boldogulsz, ha kicsit megbillented az üveget. Közben szórj bele borsot, a tetejére kerülnek a fokhagymagerezdek, a maradék kapor, a kenyér, majd öntsd rá a levet. Figyelj, hogy mindenhova jusson, és jól ellepje az uborkákat, valamint a kenyeret is.

Fedd le egy tányérral, majd rakd meleg, félárnyékos helyre. Az egyáltalán nem tesz jót neki, ha sokat tűzi a nap. Pótold mindig a távozó folyadékot, hogy a kilógó darabok ne puhuljanak meg. Három-öt nap múlva, amikor az uborka már nem méregzöld, és nem is forr, rakd kisebb üvegekbe vagy tálkákba, majd szűrd rá a levet. Hideg helyen több hétig biztosan friss, ropogós marad. 

Blog.hu ajánló