Kovászos uborka, ahogy a tapasztalt háziasszonyok készítik - Bevált praktikák az eltevéshez

Néhány egyszerű szabályt betartva tökéletes lesz a kovászos uborkád.

tokeletes-kovaszos-uborka
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kovászos uborka a legjobb nyári savanyúság. Kiváló húsos főfogásokhoz, de egyszerű szendvics mellé, vagy önmagában hűsítőként is élmény elrágcsálni egyet-egyet. Csak akkor fogj hozzá az elkészítéséhez, ha több napig kánikulára számíthatsz. A meleget igen, a napot viszont nem szereti az uborka, mert könnyen megpuhul.

Ez a mennyiség egy ötliteres üveghez elegendő. Nem igényel sok munkát, így készíts mindig frissen egy nagy adagot. Arról nem beszélve, hogy otthon a piaci ár töredékéért összedobod. Tormát, babérlevelet és mustármagot is rakhatsz még az uborka mellé.

Kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 2,5 kg uborka
  • 10 szem bors
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 l víz
  • 3 evőkanál só
  • 1 csokor kapor
  • 1 nagy szelet kenyér

Elkészítés ideje: 30 perc, pihentetés: 4-5 nap

Válogass közepes méretű, egészséges uborkákat. Alaposan mosd meg, és körömkefével kicsit dörzsöld meg. A két végét csípd le, hosszában vágj bele három-négy csíkot, hogy a sós, fűszeres lé jól átjárja majd. A kaprot mosd meg, a fokhagymát pucold meg. Tedd fel a vizet forrni, amikor már gyöngyöz, dobd hozzá a sót.

A kapor felét helyezd az alaposan kimosott, majd megszárított üveg aljára, és függőlegesen, jó szorosan pakold bele az uborkákat. Könnyebben boldogulsz, ha kicsit megbillented az üveget. Közben szórj bele borsot, a tetejére kerülnek a fokhagymagerezdek, a maradék kapor, a kenyér, majd öntsd rá a levet. Figyelj, hogy mindenhova jusson, és jól ellepje az uborkákat, valamint a kenyeret is.

Fedd le egy tányérral, majd rakd meleg, félárnyékos helyre. Az egyáltalán nem tesz jót neki, ha sokat tűzi a nap. Pótold mindig a távozó folyadékot, hogy a kilógó darabok ne puhuljanak meg. Három-öt nap múlva, amikor az uborka már nem méregzöld, és nem is forr, rakd kisebb üvegekbe vagy tálkákba, majd szűrd rá a levet. Hideg helyen több hétig biztosan friss, ropogós marad. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük