Kovászos uborka, ahogy a tapasztalt háziasszonyok készítik - Bevált praktikák az eltevéshez
Néhány egyszerű szabályt betartva tökéletes lesz a kovászos uborkád.
A kovászos uborka a legjobb nyári savanyúság. Kiváló húsos főfogásokhoz, de egyszerű szendvics mellé, vagy önmagában hűsítőként is élmény elrágcsálni egyet-egyet. Csak akkor fogj hozzá az elkészítéséhez, ha több napig kánikulára számíthatsz. A meleget igen, a napot viszont nem szereti az uborka, mert könnyen megpuhul.
Ez a mennyiség egy ötliteres üveghez elegendő. Nem igényel sok munkát, így készíts mindig frissen egy nagy adagot. Arról nem beszélve, hogy otthon a piaci ár töredékéért összedobod. Tormát, babérlevelet és mustármagot is rakhatsz még az uborka mellé.
Kovászos uborka
Hozzávalók:
- 2,5 kg uborka
- 10 szem bors
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 l víz
- 3 evőkanál só
- 1 csokor kapor
- 1 nagy szelet kenyér
Elkészítés ideje: 30 perc, pihentetés: 4-5 nap
Válogass közepes méretű, egészséges uborkákat. Alaposan mosd meg, és körömkefével kicsit dörzsöld meg. A két végét csípd le, hosszában vágj bele három-négy csíkot, hogy a sós, fűszeres lé jól átjárja majd. A kaprot mosd meg, a fokhagymát pucold meg. Tedd fel a vizet forrni, amikor már gyöngyöz, dobd hozzá a sót.
A kapor felét helyezd az alaposan kimosott, majd megszárított üveg aljára, és függőlegesen, jó szorosan pakold bele az uborkákat. Könnyebben boldogulsz, ha kicsit megbillented az üveget. Közben szórj bele borsot, a tetejére kerülnek a fokhagymagerezdek, a maradék kapor, a kenyér, majd öntsd rá a levet. Figyelj, hogy mindenhova jusson, és jól ellepje az uborkákat, valamint a kenyeret is.
Fedd le egy tányérral, majd rakd meleg, félárnyékos helyre. Az egyáltalán nem tesz jót neki, ha sokat tűzi a nap. Pótold mindig a távozó folyadékot, hogy a kilógó darabok ne puhuljanak meg. Három-öt nap múlva, amikor az uborka már nem méregzöld, és nem is forr, rakd kisebb üvegekbe vagy tálkákba, majd szűrd rá a levet. Hideg helyen több hétig biztosan friss, ropogós marad.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció