Így készül a tökéletes húsvéti sonka: fűszerek is kerülnek a főzővízbe
A húsvéti sonka úgy lesz tökéletes, ha a főzővizébe fűszereket is teszel.

A tökéletes húsvéti sonka főzésének két titka van: a fűszerezés és a főzési idő. Hagyományosan azt szokták mondani, hogy ahány kilós a sonka, annyi órát főjön. A főzővizét mindenképp tedd el, mert sokféle ételbe lesz még jó később: a káposztás paszuly például elképzelhetetlen nélküle. A maradék sonkát használd fel egy jó sonkás tésztához!
A tökéletes húsvéti sonka
Hozzávalók 6 személyre
- 1.5 kg kötözött sonka
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babaérlevél
- 1 vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 evőkanál egész bors
Elkészítés:
A sonkát előző este áztasd hideg vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet, mérd meg, és annyi friss, hideg vízben, amennyi ellepi, tedd fel főni. A vízbe tegyél egy megpucolt, de egészben hagyott hagymát, fokhagymagerezdeket, babérlevelet és egész borsot. Semmiképp ne sózd, hiszen a sonka önmagában is elég sós. Kis lángon főzd annyi órát, ahány kilós a sonka. Félidőben megpucolt és hasábokra vágott sárgarépát és fehérrépát is dobhatsz mellé.
A főzési idő végén vedd ki a vízből, és hagyd kihűlni. Amikor már nem meleg, csavard alufóliába, és így tedd be a hűtőbe. Másnap könnyedén szeleteld. A főzővizét adagonként fagyaszd le.
Tálald selymes tormamártással!
Selymes tormamártás sonka mellé: ott a helye a húsvéti asztalon
A pikáns zamatú mártás nem hiányozhat a húsvéti asztalról, remekül illik főtt sonka mellé, és sültekhez is érdemes kipróbálni.
Elolvasom
Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció