Hagyományos szabolcsi káposztás paszuly: sok babbal és füstölt kolbásszal készítik
A hagyományos szabolcsi bableves savanyú káposztával akkor az igazi, ha füstölt hússal és kolbásszal készül.

kaposztas paszuly
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szabolcsi káposztás paszulyból nem érdemes kis adagot készíteni. A kiadós levest füstölt kolbásszal, disznózsírral és persze sok-sok babbal főzik, olyan sűrűre, hogy utána már senki nem kíván második fogást.

Szabolcsi káposztás paszuly

Hozzávalók 6 személyre

  • 50 dkg fejtett bab
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 szál füstölt kolbász
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál disznózsír
  • 2 babérlevél
  • 2 hagyma
  • 1.5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • kevés só
Recept idők

Elkészítés:

A babot, ha szükséges, előző este áztasd be. Másnap tedd fel főni két liter vízben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott kolbásszal, borssal, babérlevéllel és köménymaggal. Óvatosan sózd meg, de vigyázz, mert a kolbász is sós, ezért inkább a végén ízesítsd még utána, ha igényli. Nagyjából egy óra kell a babnak, hogy megpuhuljon. Félidőben add hozzá a lecsepegtetett savanyú káposztát is. 

Amikor minden megpuhult, készítsd el a rántást. Az apróra vágott hagymát fonnyaszd olvasztott zsíron üvegesre, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a lisztet is. Kevergesd, amíg a liszt zsemleszínűre pirul, ekkor húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, öntsd fel fél liter vízzel, tedd vissza a lángra, és kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor csorgasd a fazékba, és főzd 10-15 percig. A végén keverj hozzá egy-két evőkanál tejfölt. Aki szeretné, még a tányérján tejfölözheti tovább.

Lassan újra itt a savanyú káposzta szezonja: a székelykáposzta megunhatatlan.

Ezt is szeretjük