13 tésztafőzési fortély
Ismerd meg a tökéletes tészta titkát!

Dia

Liszt és vízBár itthon sok helyen tojással készítik a száraz tésztát, Olaszországban csak víz és liszt van benne. A tésztát lobogó vízben, kevés sóval és olívaolajjal érdemes megfőzni.Kapcsolódó cikk:4 krémes, tejszínes tészta »

Liszt és víz

Bár itthon sok helyen tojással készítik a száraz tésztát, Olaszországban csak víz és liszt van benne. A tésztát lobogó vízben, kevés sóval és olívaolajjal érdemes megfőzni.

Kapcsolódó cikk:
4 krémes, tejszínes tészta »

Dia

TésztafajtákSzámtalan tésztafajtát ismerünk, Olaszországban minden régióban másképp készítik még a jól ismert változatokat is. Itthon talán a spagetti, a tagliatelle, vagyis szélesmetélt, illetve a masni, vagyis a farfalle a legnépszerűbb. Az apró tésztához érdemes darabos, például csirkehúsos szószt készíteni, míg a spagetti olívaolajjal és fokhagymával magában is fenséges.

Tésztafajták

Számtalan tésztafajtát ismerünk, Olaszországban minden régióban másképp készítik még a jól ismert változatokat is. Itthon talán a spagetti, a tagliatelle, vagyis szélesmetélt, illetve a masni, vagyis a farfalle a legnépszerűbb. Az apró tésztához érdemes darabos, például csirkehúsos szószt készíteni, míg a spagetti olívaolajjal és fokhagymával magában is fenséges.

Dia

KagylóhegyekA kagylótésztából szinte minden méret megtalálható. A kicsik levesbetétnek is jók, míg a nagyokat sokszor megtöltik, és egy tálban sajttal összesütik.

Kagylóhegyek

A kagylótésztából szinte minden méret megtalálható. A kicsik levesbetétnek is jók, míg a nagyokat sokszor megtöltik, és egy tálban sajttal összesütik.

Dia

Tészta házilagHázilag is készíthetsz lasagnelapot. 10 dkg lisztet gyúrj össze két tojással, majd lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra, és hagyd megszikkadni. Egy körkéssel vágd fel. Egymásra rakva is tárolhatod a lapokat.Kapcsolódó cikk:4 pofonegyszerű lasagne receptje »

Tészta házilag

Házilag is készíthetsz lasagnelapot. 10 dkg lisztet gyúrj össze két tojással, majd lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra, és hagyd megszikkadni. Egy körkéssel vágd fel. Egymásra rakva is tárolhatod a lapokat.

Kapcsolódó cikk:
4 pofonegyszerű lasagne receptje »

Dia

Színes tésztákA tésztákat gyakran színezik, általában spenóttal és céklalével. Halas fogásokhoz kipróbálhatod a kissé bizarr kinézetű, szépiával festett fekete tésztát.

Színes tészták

A tésztákat gyakran színezik, általában spenóttal és céklalével. Halas fogásokhoz kipróbálhatod a kissé bizarr kinézetű, szépiával festett fekete tésztát.

Dia

Olívaolaj Az olívaolaj szinte minden olasz tésztareceptben szerepel. A főzővízbe mindenképpen tegyél. Amikor elkészült, csak csepegtesd le, de soha ne öblítsd át, így az olaj megakadályozza, hogy a tészta összeragadjon.

Olívaolaj

Az olívaolaj szinte minden olasz tésztareceptben szerepel. A főzővízbe mindenképpen tegyél. Amikor elkészült, csak csepegtesd le, de soha ne öblítsd át, így az olaj megakadályozza, hogy a tészta összeragadjon.

Dia

FokhagymaAz egyik legegyszerűbb étel a spagetti aglio e olio. Főzz meg egy kis spagettit, közben olívaolajon futtass meg passzírozott fokhagymát, majd, ha a tészta al dentére főtt, forgasd át az olajban. 8 perc alatt kész.Kapcsolódó videó:Így főzd meg a tökéletes spagettit »

Fokhagyma

Az egyik legegyszerűbb étel a spagetti aglio e olio. Főzz meg egy kis spagettit, közben olívaolajon futtass meg passzírozott fokhagymát, majd, ha a tészta al dentére főtt, forgasd át az olajban. 8 perc alatt kész.

Kapcsolódó videó:
Így főzd meg a tökéletes spagettit »

Dia

Al denteSzabad fordításban azt jelenti, hogy fogra való, magyarán rágható keménységűre főtt tészta. Sosem szabad túlfőzni, az olaszos víz-liszt tésztáknak elég 8-10 perc, hogy elérjék a megfelelő állagot.

Al dente

Szabad fordításban azt jelenti, hogy fogra való, magyarán rágható keménységűre főtt tészta. Sosem szabad túlfőzni, az olaszos víz-liszt tésztáknak elég 8-10 perc, hogy elérjék a megfelelő állagot.

Dia

Rakott tésztákA tészta hasonlóan jó alapanyag a rakottasokhoz, mint a rizs. Ha ilyet tervezel, akkor ne főzd teljesen készre, mert a sütőben még szív magába nedvességet.Kapcsolódó cikk:4 isteni rakott tészta »

Rakott tészták

A tészta hasonlóan jó alapanyag a rakottasokhoz, mint a rizs. Ha ilyet tervezel, akkor ne főzd teljesen készre, mert a sütőben még szív magába nedvességet.

Kapcsolódó cikk:
4 isteni rakott tészta »

Dia

CanelloniA széles henger kifejezetten töltésre való, tehetsz bele húsos, sajtos, spenótos, tejszínes, egyszóval bármilyen tölteléket. A canellonikat nem kell előtte megfőzni, viszont minimum 20 percet töltsenek a sütőben.

Canelloni

A széles henger kifejezetten töltésre való, tehetsz bele húsos, sajtos, spenótos, tejszínes, egyszóval bármilyen tölteléket. A canellonikat nem kell előtte megfőzni, viszont minimum 20 percet töltsenek a sütőben.

Dia

LasagneA lasagnelapokat viszont nem árt előfőzni, de nem kell teljesen puhára. A lapok közé tehetsz húst, de egy finom tejszínes, spenótos lasagne után a vegák is megnyalják az ujjukat.Kapcsolódó cikk:A 4 legfinomabb spenótos recept »

Lasagne

A lasagnelapokat viszont nem árt előfőzni, de nem kell teljesen puhára. A lapok közé tehetsz húst, de egy finom tejszínes, spenótos lasagne után a vegák is megnyalják az ujjukat.

Kapcsolódó cikk:
A 4 legfinomabb spenótos recept »

Dia

GnocchiA krumpli alapú tészta nagyon hasonlít a mi nudlinkra, csak egy kicsit könnyebb. Elkészíteni ugyan munkás, de igazán megéri a fáradságot.Kapcsolódó cikk:Így készül a gnocchi »

Gnocchi

A krumpli alapú tészta nagyon hasonlít a mi nudlinkra, csak egy kicsit könnyebb. Elkészíteni ugyan munkás, de igazán megéri a fáradságot.

Kapcsolódó cikk:
Így készül a gnocchi »

Dia

ParmezánA sajt - leginkább parmezán - kötelező a tészták tetejére. Nem kell belőle sok, hiszen az íze erős. Ne köss kompromisszumot, és vegyél egészben valódi olasz parmezánt, ne az előre őröltet.

Parmezán

A sajt - leginkább parmezán - kötelező a tészták tetejére. Nem kell belőle sok, hiszen az íze erős. Ne köss kompromisszumot, és vegyél egészben valódi olasz parmezánt, ne az előre őröltet.
Ezt is szeretjük
Szerző: Fehér Ági
Cimkék:
Fotó: