Tepertős pogácsa, ahogy a tapasztalt háziasszonyok csinálják

Ezt a tepertős pogácsát sokáig emlegetik, sőt, a receptjét is többen elkérik tőled, akik megkóstolják.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Többé nem kell tartanod a tepertős pogácsától. A hajtogatást csak egyszer kell megcsinálnod, és örökre megjegyzed. Arra vigyázz, hogy ezt a tésztát ne süsd túl alacsony hőfokon, mert könnyen kiszárad. Galgóczi Csilla tepertős pogácsája melegen és hidegen egyformán finom.

Tepertős pogácsa

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 40 dkg tepertő
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 tojás a lekenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt egy deciliter langyos, cukros tejben. Várj körülbelül tíz percet. Ha a térfogata jócskán megnő, a teteje pedig habos, add a liszthez, dolgozd össze a vajjal, a tojással, a tejföllel, a maradék két deciliter tejet csak fokozatosan öntsd hozzá. Közepesen lágy tésztát kell kapnod, majd takard le, és hagyd fél óráig kelni. 

Utána lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra, a vastagsága pedig körülbelül 1-1,5 centiméter legyen. Simítsd el a tésztán a darált vagy aprított tepertőt egy kanál domború oldalával, és szórd meg sóval, borssal.

Képzeletben a lapot oszd három vízszintes részre. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé hajtsd egymásra a tésztát. Majd a bal harmadát hajtsd a tetejére, a jobb harmadát pedig alulra. Ha ezzel végeztél, konyharuhával letakarva 20 percig pihentesd, utána nyújtsd el ismét a tésztát, majd megint hajtogasd az előzőhöz hasonló módon. Összesen négyszer kell nyújtani és hajtogatni, 20 perces szünetekkel. Végül nyújtsd másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel rácsozd be, és egy lisztbe mártott, közepes méretű szaggatóval szúrd ki a pogácsákat.

Pakold őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben is nőnek még. Szilikonecsettel kend be a pogácsák tetejét egy egész, felvert tojással. Előmelegített sütőben, 20 perc alatt 180 fokon süsd szép pirosra.

15855447 e1cf4c6f7536d062365acfe5498ded35 wm

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük